In Animatie Sub

Animatie laten maken kosten

Als je een animatie wilt laten maken wil je uiteraard weten wat dit gaat kosten. En als je nog nooit eerder een animatie hebt laten maken kan het lastig zijn om hier een eenduidig antwoord op te krijgen. Daarom helpen wij je graag op weg.

Verschillende specialismen en prijzen

De kosten van een animatie variëren nogal en om hier voor jezelf een zinnig antwoord op te vinden zal je je allereerst af moeten vragen waar je naar opzoek bent. Animaties zijn tegenwoordig hot, dus er zijn ook veel bureau’s of studio’s die je kunnen helpen aan een animatie video. En al deze partijen hebben hun eigen specialismen met bijbehorende proposities en prijsstellingen.

Animatie doel/doelgroep

Voordat je beslist met welke partij je aan de slag gaat. En hoeveel budget je hieraan gaat spenderen, is het raadzaam om je af te vragen wat het doel en wie de doelgroep van je animatie is. Zo kunnen wij ons voorstellen dat als je nog geen Coca-Cola (marketing) budget hebt, je voor een interne animatie wellicht minder budget wilt vrijmaken dan voor een animatie bedoelt voor een externe doelgroep.

Ook kunnen wij ons voorstellen dat als je als doel hebt om met jouw animatie klanten of lead te gaan werven je hier meer budget voor over hebt, dan wanneer je jouw doelgroep puur en alleen wilt informeren.

Wat betreft de doelgroep kan je je ook afvragen welke stijl of design het beste bij je doelgroep past. Is bijvoorbeeld een basis animatie voldoende? Zie hieronder voor een voorbeeld van een basis animatie:

Of komt jou doelgroep vaker met animaties in aanraking en worden ze pas geprikkeld door een wat geavanceerdere vorm van animatie? Een voorbeeld van een geavanceerde animatie vind je hier:

De meeste van onze klanten kunnen op deze manier wel inschatten welk design of welke vorm van animatie het beste bij hun doelgroep past. Is dit bij jou niet het geval? Geen paniek! Dan kan andersom beredeneren en vanuit het beschikbare budget kijken welke vorm het meest geschikt is.

Duur animatie

De kosten voor het laten maken van een animatie video zijn ook sterk afhankelijk van de duur van jouw video. De meeste bureau’s werken met een prijs per 60 of 90 seconden. Je kan er ook voor kiezen om je video minder lang te laten duren, maar deze prijzen zijn dan vaak op aanvraag. Je kan in de meeste gevallen als je bijvoorbeeld een animatie video van 30 seconden wilt, rekenen met de prijs van 60 seconden, plus een beetje extra voor opstartkosten.

Overigens is het aan te raden om je animatie niet te lang te laten duren dan 90 seconden. Er is onderzocht dat je na 90 seconden ongeveer 70% van je kijkers verliest. Houdt het dus kort en bondig. En bedenk zelf maar hoe lang jij je aandacht kan houden bij een uitleg animatie video. Waarschijnlijk trek je dan al snel de conclusie dat ook jij begint af te haken na 90 seconden.

Vormgeving animatie

Grofweg heb je in de (2D) animatie wereld een aantal basisvormen wat betreft vormgeving.

Een infographic stijl, of motion graphics, dit is een wat strakkere (zakelijkere) stijl die voornamelijk bestaat uit vormen, iconen, grafieken en tekst. Hiernaast heb je de originele animatie stijl, in deze stijl wordt er (in tegenstelling tot de infographic stijl) in min of meerdere mate gewerkt met karakters en scenes. Wat betreft de vormgeving van deze karakters kan er gespeeld worden met een wat zakelijkere of informelere vormgeving. De derde vorm is een combinatie stijl, dit is een combinatie tussen ‘echt’ en getekend beeld wat een soort collage effect geeft. Hieronder vind je voorbeelden van alle drie de vormen:

 

Motion Graphic

Character Animatie

Cut-out Animatie

De meeste bureaus bieden vaak alle drie de vormen aan, maar ga je voor de getekende (frame for frame) vorm dan zijn hier ook gespecialiseerde bureaus in die zich volledig en alleen storten op dit segment. Dus mocht je hier naar opzoek zijn dan kan je wellicht Googlen naar een bedrijf gespecialiseerd in whiteboard animatie video’s. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat als je een geavanceerde whiteboard animatie wilt de kosten hoger uit zullen vallen. Dit komt omdat frame for frame animatie erg lang duurt om te ontwikkelen.

Animatiebureau of -studio uitkiezen

Ieder bureau heeft zijn eigen specialisme en propositie (prijsstelling). Wat ons betreft, is daarin niks goed of fout, het gaat erom dat jij er achter komt welk bureau of welke propositie het beste aansluit bij jouw wensen.

Wij onderscheiden twee soort bureaus, namelijk; de design- en de videomarketing bureaus. Het grote verschil tussen deze partijen is eigenlijk hun oorsprong. Zo komen de design bureaus echt uit vanuit een design (of in dit geval animatie design) -hoek. En komen de videomarketing bureaus meer vanuit de marketing kant. Nogmaals allebei is goed, alleen betekend deze achtergrond dat ze allebei ergens anders de nadruk op leggen.

Zo kan je je voorstellen dat designers heel erg veel tijd investeren in het design proces. Voordeel hier van is een te gek design! Nadeel is dat dit ook terug te zien is in de kosten.

De videomarketing bureaus zijn iets pragmatischer en werken bovenal toe naar een professioneel en aanspreken design. Maar kijken daarnaast naar het doel en stellen hier het design en de kosten hier zo scherp mogelijk op af.

Waarom Content Animators

Uiteraard is deze blog geschreven om de kosten die gepaard gaan met het laten maken van een animatie op te helderen. En onze tips zijn natuurlijk geheel vrijblijvend. Neemt niet weg dat wij je graag verder zouden willen helpen als jij opzoek bent naar een toffe animatie.

Wij zijn een videomarketing bureau gespecialiseerd in animatie video’s. Door onze pragmatische aanpak kunnen wij je voorzien van een unieke en professionele animatie video voor een zeer scherpe prijs. Wij zijn trots te kunnen melden dat wij momenteel voor bedrijven werken als Ahold, Deloitte, IBM en ABN AMRO. Uiteraard helpen wij ieder soort bedrijf aan een animatie. Groot of klein!

Wil je meer weten over onze pakketten en bijbehorende prijzen, kijk dan hier. Wil je vrijblijvend eens met ons sparren dan kan uiteraard ook, neem dan gerust contact met ons op!

 

Meer zien?
Animatie script schrijven