In Animatie Sub

Meer views op YouTube | 10 manieren (2019)

Misschien herken je het wel… je hebt een geweldige video geüpload, maar de kijkers laten maar op zich wachten. Veel views genereren op YouTube kan soms een hele uitdaging zijn. Gelukkig zijn er vuistregels en hulpmiddelen die helpen om te zorgen dat jouw video beter bekeken wordt. In deze blog nemen we 10 manieren door die helpen om de populariteit van jouw video te verhogen en meer views op Youtube te scoren.

1. Gebruik custom thumbnails

Voordat je een video op YouTube wilt bekijken zie je lijsten met thumbnails; de kleine afbeelding die het verkoopplaatje van jouw video is. YouTube genereert automatisch voor iedere video een thumbnail, een (willekeurig) frame uit de video. Maar om kijkers binnen te halen moet je echt zelf een thumbnail maken, een custom thumbnail.

Dit is extreem belangrijk. Want 90% van alle video’s op YouTube met veel views hebben een zelfgemaakte thumbnail. Om hiermee goed te scoren zijn er een aantal aandachtspunten.

 

Kleur

Gebruik voor je custom thumbnail (minstens een van) de volgende kleuren:

  • Blauw
  • Oranje
  • Groen
  • Geel

De reden dat deze kleuren zo belangrijk zijn is vrij simpel. YouTube bestaat voornamelijk uit de kleuren wit, zwart en rood. Jij wilt jouw video laten opvallen en niet laten wegvallen in de achtergrond. Deze alternatieve kleuren trekken de aandacht van de kijker en zij zullen dus sneller geneigd zijn om op jouw video te klikken. Het is niet verboden om andere kleuren te gebruiken, maar laat deze niet overheersen.

 

Keep it simple

Hou er rekening mee dat jouw custom thumbnail slechts een van de velen is op het scherm. Maak de thumbnail niet te gedetailleerd, de kijker moet de afbeelding snel kunnen scannen om overgehaald te worden om op jouw video te klikken. Hou rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Maak gebruik van close-up afbeeldingen
  • Als je tekst gebruikt; gebruik slechts enkele woorden
Voorbeeld van een opvallende thumbnail om meer views op YouTube te scoren.

Een duidelijke afbeelding zorgt ervoor dat de kijker in één oogopslag kan zien waar jouw video over gaat. Een foto zegt meer dan duizend woorden, mocht je toch tekst willen gebruiken? Beperk je aantal woorden naar zo min mogelijk.

2. Structuur video-omschrijving

Het algoritme van YouTube gebruikt de omschrijving om uit te lezen waar jouw video over gaat. Het gaat om een goede omschrijving die heel de lading dekt en zo volledig (wel beknopt) mogelijk is.

Dit klinkt al snel ingewikkelder dan dat het daadwerkelijk is, een goede opbouw heeft namelijk een vaste structuur van drie onderdelen:

  • Introductie van 2-3 zinnen
  • Gedetailleerde omschrijving van ongeveer 150 woorden
  • Links naar site en sociale media

De introductie is een belangrijk onderdeel van de omschrijving. Het algoritme van YouTube vindt namelijk jouw eerste paar woorden van de omschrijving zeer interessant en telt dit zwaarder mee dan de rest van de tekst. Dit houdt in dat jouw keyword zo snel mogelijk moet worden opgenomen in de introductie.

Je eerste paar zinnen zijn ook zichtbaar onder de thumbnail als er naar video’s wordt gezocht. Zorg dus dat de kijker verleid wordt met deze tekst om op je video te klikken.

Het middenstuk moet bestaan uit ongeveer 150 woorden. Zorg ervoor dat dit beschrijft wat iemand leert van jouw verhaal die je in de video vertelt. Omschrijf ook wat je doet, het algoritme vertaalt (nog) geen beeld naar tekst.

Als laatste voeg je links toe onder de beschrijving. Heb jij een call-to-action, neem dit op in de beschrijving. Wil je dat mensen je volgen op sociale mediakanalen, neem dit op in de beschrijving. Wil je meer subscribers? …

3. Maak een pakkende titel

De titel van je video bepaald voor een groot deel het succes van je video. Zelfs YouTube geeft aan dat het een maker of breker kan zijn: “Well-written titles can be the difference between someone watching and sharing your video, or scrolling right past it”.

Om de titel pakkend te maken zijn hier ook weer een paar simpele stappen voor om het succes van je video te vergroten.

  • Gebruik (haakjes)
  • Gebruik nummers
  • Gebruik een jaartal achter je titel
  • Gebruik | voor onderscheidingen
  • Hou het kort
De titel van een video lokt de kijker erop te klikken. Hoe overzichtelijker en makkelijker te scannen, hoe meer views je zult krijgen.

Haakjes

Het gebruik van haakjes zorgt ervoor dat kijkers veel sneller op jouw video zullen klikken dan video’s zonder haakjes. Een onderzoek van Hubspot en Outbrain heeft aangetoond dat er 33% meer views en kliks komen mét haakjes dan zonder.
Zorg wel voor een functie van de haakjes, zoals “(deel 2)”.

 

Nummers

Het gebruik van nummers triggered de kijker op een video te klikken. Denk hierbij aan de vele populaire YouTube video’s die bijvoorbeeld “Top 10” maken. Maar het hoeft niet altijd een top te zijn, er zijn veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  • Het aantal tips of strategieën die je laat zien in de video: “10 tips voor meer views op YouTube”
  • Het lopende jaar: “1999 meest populaire muziektracks”
  • Het aantal stappen: “5 stappen om geld te verdienen met YouTube”
  • De tijd die je nodig hebt om van de video te leren: “5 minuten rijst koken”
  • De hoeveelheid die van toepassing is in de video: “5 kg gewicht verliezen”

 

Jaartallen

Door een jaartal te gebruiken in de titel toon je aan dat deze actueel is. Je kunt het ook juist gebruiken om mensen oudere video’s makkelijker te laten vinden. Uiteindelijk zorgt een jaartal in de titel voor 33% meer views op YouTube t.o.v. een video zonder jaartal!

 

Het staande streepje

Soms wil je in een titel meer informatie kwijt zonder er lange zinnen van te maken. Om korte losse teksten overzichtelijk te houden is het op YouTube zeer populair deze te onderscheiden met het staande streepje.

Kort en krachtig

Een titel tussen de 40-50 leestekens pakt meer dan een lange lap tekst. Je moet de video samen vatten in enkele woorden, overzichtelijk houden en makkelijk kunnen lezen.

Justin Briggs heeft ontdekt dat titels met minder dan 50 tekens beter in YouTube worden gerangschikt als je een video zoekt. Je kunt de titel het best zo kort mogelijk houden om hoger te komen in de resultaten en automatisch meer views scoren.

4. Word de volgende video

Hoe goed je je best ook doet, je zult niet altijd de video zijn die mensen als eerst aanklikken. Gelukkig doet YouTube er alles aan om de kijkers zo lang mogelijk op hun website te houden.

Een van deze manieren is auto-play en de voorgestelde video’s, dit is te vinden aan de rechterkant wanneer je een video aan het kijken bent. Het is jouw taak om te zorgen dat jij de aanbevolen video bent bij andere video’s. Als je dit goed aanpakt zal dit zelfs voor meer kijkers zorgen dan directe zoekopdrachten.

Zodra je in de aanbevolen sectie komt is het mogelijk nog meer views te scoren dan dat mensen een zoekopdracht op YouTube doen.

Hoe krijg je dan meer views door de voorgestelde video’s? YouTube maakt gebruik van de metadata (titel, beschrijving, tags). Dit klinkt allemaal ingewikkelder dan het daadwerkelijk is.

Het is aan jou om naar de metadata te kijken van populaire video’s die aansluiten op jouw video. Zorg dat je dezelfde treffende woorden gebruikt, maar niet gaat overnemen. Als jouw metadata (en de video zelf ook natuurlijk) goed aansluit op de populaire video’s heb je een grotere kans de voorgestelde video te worden. Dus gebruik dezelfde tags en keywords.

5. Tags

De tags van een video zijn vaak een of twee handjes vol met woorden. Toch moet de waarde hiervan niet onderschat worden. Backlinko heeft 1 miljoen video’s geanalyseerd en ontdekte dat tags wel degelijk invloed hebben om meer views te krijgen.

De opbouw van je gekozen tags doe je aan de hand van drie categorieën:

  • Main keyword
  • Variaties
  • Categorie

 

Main keyword

Jouw main keyword is de belangrijkste tag. Deze tag selecteer je daarom ook als eerst wanneer je de tags invult. Waar gaat de video over? Wees wel specifiek, algemene tags zijn niet onderscheidend.

Stel je voor je hebt een video over afvallen. Je zou de tag “afvallen” kunnen gebruiken, maar “buikvet verliezen” is veel treffender. Tevens hoeft een tag niet één woord te zijn.

 

Variaties

Na het main keyword selecteer je enkele variaties van je eerdere tag. Dit kunnen synoniemen zijn, voorgestelde tags of tags die met hetzelfde onderwerp te maken hebben. Aan de hand van het vorige voorbeeld kun je bijvoorbeeld te tags gebruiken “buikje”, “buikvet kwijtraken”, “afvallen buik”, “buikvet verbranden” etc.

 

Categorie

Uiteindelijk selecteer (of type) je enkele tags die de categorie vormen van jouw video. Nu kun je bijvoorbeeld “afvallen” gebruiken of “buiktraining”.

Een video zou ongeveer 5 – 8 tags moeten hebben om effectief te werken.

7. Betrek je kijkers

Behalve veel views ziet YouTube graag dat jouw kijkers betrokken zijn bij je video’s. Dit is een van de onderdelen van het algoritme van YouTube om te bepalen of jij hoger op de lijst mag komen.

De betrokkenheid wordt simpel gemeten door de reacties, likes en abonnees. Deze wil jij dus ook zo hoog mogelijk hebben. Hoe je dit doet is makkelijk, call- to-action. Vraag je kijkers om te liken, vraag om een reactie en vraag om abonnee te worden.

Dit kun je letterlijk vragen, maar je kunt de vraag ook verpakken. Zo wordt dit vaak gedaan in de vorm van een prijsvraag met een verloting. Je kunt ook een specifieke vraag stellen aan de kijkers waardoor de reacties groeien. Ga hier creatief mee om!

8. Delen

Je wilt jouw video uiteraard op zoveel mogelijk plekken promoten. Dit doe je op plekken die aansluiten bij de omgeving van jouw video. We kijken nu naar twee manieren hoe je jouw video aan de man kan brengen:

  • Social media
  • Embedden (insluiten)

Social media

Waarschijnlijk is het eerste wat in je op komt om de video op social media te delen. Dat is een perfecte manier om jouw doelgroep te bereiken. Maar de manier van delen is wel van belang!

Je kunt de YouTube URL delen via een post, deze wordt dan automatisch omgezet naar een doorkliklink. Dit zal je niet veel views opleveren.

Link via een reactie door naar YouTube op social media. Je wilt meer views op YouTube, niet op andere kanalen.

Dat komt omdat de social mediakanalen graag de gebruikers binnen de eigen website houden. Zodra mensen naar andere sites worden geleid zal het algoritme jouw post gaan “verstoppen” en wordt deze minder gezien en gedeeld. Maar je kunt heel makkelijk hier omheen werken.

Upload een gedeelte van je video op de social media zelf. Een stukje video die de kijker nieuwsgierig maakt om de rest te bekijken. Daarna plaats je zelf een reactie onder je post met de link naar jouw YouTube video.

Jouw post zal niet meer verstopt worden en je hebt nu alsnog de mogelijkheid mensen naar de originele YouTube video door te verwijzen. Uiteindelijk wil je immers meer views op YouTube en niet op social media.

 

Embedden/insluiten

Het embedden (insluiten) van een video is een mooie manier om jouw video te delen op forums, blogs, Reddit en andere online platformen.

Het grote voordeel van insluiten is dat de kijker direct jouw video ziet, ze hoeven alleen nog maar op “afspelen” te klikken.

De views worden gewoon opgeteld zonder dat de kijker helemaal naar de website YouTube geleid hoeft te worden.

Iedere video is te delen (tenzij het uitgeschakeld is bij de opties) door onder een video op delen te klikken en dan de optie insluiten te kiezen. Het stukje code kan simpelweg gedeeld worden op de andere platformen met kopiëren en plakken.

9. Timing

Wanneer moet je een video uploaden/live maken? Het simpele antwoord hiervan is; zodra jouw abonnees online zijn.

Helaas is dit geen gegeven van YouTube en zul je dit zelf moeten testen. Dit kun je doen door op verschillende dagen of tijden te uploaden en te bekijken welke momenten het meest succesvol zijn. Dit kun je gemakkelijk bekijken bij de YouTube video-analytics, daar zie je namelijk het aantal kijkers per dag zien.

Probeer ook een logische beredenering te maken. Zo ligt het voor de hand dat om 03:00 ’s nachts minder mensen zakelijke zoekopdrachten doen dan overdag. Toch zal het een kwestie van trial and error zijn om de goede timing te vinden.

10. Afsluiting

Zodra iemand je video heeft bekeken wil je eigenlijk graag dat ze nog meer video’s van je bekijken. Er is tenslotte interesse in jouw video’s en zo kun je nóg meer views op YouTube scoren met meerdere video’s.

YouTube heeft hier een hele mooie ingebouwde functie voor, je kunt namelijk video’s plaatsen in jouw video’s die de kijker weer aan kan klikken. Dit gaat gemakkelijk met YouTube Studio. Zo hou je de kijkers dicht bij je.

Hou er rekening mee dat de video gerelateerd is aan de video die net bekeken is en hier niet van los staat. Een verdiepende video zou bijvoorbeeld een prima aansluiting zijn.

Deze tips kunnen met de goede aanpak jouw videoresultaten aanzienlijk verbeteren en voor meer views op YouTube zorgen. Nog geen video? Hulp nodig? Neem contact met ons op, dan helpen we je graag verder.

Meer zien?
storytelling