Zelf animatie maken
Wil jij ook met animatie video aan de slag? Maar nog geen Coca-Cola marketing budget? Wij leren welke stappen je moet ondernemen om zelf een betaalbare maar professionele animatie video te maken.
Laat je liever een video maken? Neem contact met ons op!
1. Waarom animatie
Veel bedrijven of ondernemers maken tegenwoordig gebruik van video. Want video spreek niet alleen meer tot de verbeelding, maar ook uit onderzoek ik gebleken dat je informatie in video sneller verwerkt dan tekst. Maar liefst 60.000x sneller! Daar komt bij dat je een onderwerp beter onthoudt (3- tot 4 keer) als het wordt toegelicht in video.
Genoeg reden dus om met video aan de slag te gaan…
En wij gaan je erbij helpen! Zo leren we hoe je aan de hand van 12 stappen zelf eenvoudig een professionele animatie video kan maken.
2. De beste animatietools
Om de animatie video te kunnen maken heb je tooling nodig. Afhankelijke van je skills en je wensen op het gebied van design zal je een afweging moeten maken. Een van de meest gebruikte programma’s om animatie video’s mee te maken zijn Adobe After Affects & Illustrator. Maar om hier gebruik van te kunnen maken, zal je wel over de nodige vaardigheden moeten beschikken.
Dit is voor veel mensen dan ook een struikelblok, daarom richten wij ons met dit artikel op de mensen die geen geavanceerde design-skills bezitten. Er zijn namelijk alternatieve opties voor mensen die eenvoudig een professionele animatie willen maken.
Zo kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van zo gehete drag & drop animatietools, zoals Powtoon en Vyond (voorheen GoAnimate). Hiervoor heb je geen geavanceerde design skills nodig en kan je aan de hand van wat simpele tips al snel aan de slag.
Op het gebied van design en maatwerk geven deze tools je iets minder mogelijkheden dan bijvoorbeeld de Adobe programma’s. Maar dat neemt niet weg dat je hierin alsnog een professionele video kan maken. Onderstaande video’s hebben wij gemaakt met dergelijke tooling:
Doordat alles al pre-format in een grote animatie-beeldbank voor je klaar staat, kan je vaak al binnen een paar uur (ze zeggen 10 min, maar dat is iets te enthousiast) een heel eind op weg zijn met jouw animatie video. Zoals gezegd werken deze tools volgens en drag & drop principe en zijn dus zeer eenvoudig te gebruiken.
Uiteraard zijn er wel beperkingen omdat je met formats werkt, maar uit onze ervaring blijkt dat altijd genoeg opties voorradig zijn om jouw boodschap op een effectieve manier uit te beelden.
Vyond
Wij raden zelf aan om voor Vyond te kiezen, omdat Vyond in onze ogen op het gebied van animatie design meer mogelijkheden biedt dan de concurrentie. Als je van plan bent om meerdere animaties te maken dan kan je ervoor kiezen om voor een abonnementsvorm voor langere tijd te kiezen. Wil je op dit moment 1 of misschien twee animaties maken, dan is het aan te raden om het pakket voor 1 maand te kopen en dit na een maand op te zeggen. Op het moment van schrijven kost deze laatste optie (Vyond Premium) je 89,- USD.
Let op dat je voor minimaal het Premium pakket kiest, anders zit er een watermerk van Vyond in je video’s en dat is in de meeste gevallen niet wenselijk. Ook kan je bijvoorbeeld in het personal pakket jouw video niet in de hoogste resolutie downloaden (hetgeen waarschijnlijk wel wenselijk is). De prijzen en pakketten zijn hier terug te vinden.
Wil je het eerst even aftasten? Dan kan je ook eerst de 14 dagen gratis optie proberen, echter zit hier ook een watermerk van Vyond in je video. Dus als je de video echt wilt gaan gebruiken moet je waarschijnlijk alsnog overschakelen naar een betaalde optie.
3. Animatie script schrijven
Bepaal richting
Voordat je met het schrijven van een script voor je animatie video, is het belangrijk dat je nadenkt over de richting die je op wilt. Onderstaande vragen helpen je om deze richting te bepalen en helpen je te bepalen welke invulling bij jouw boodschap past;
– Wat is het doel van de video?
Wil je de doelgroep bijvoorbeeld informeren, activeren, inspireren of eventueel amuseren.
– Wie betreft de doelgroep?
In- of extern, formeel/ informeel, welke “tone of voice” past bij jouw doelgroep?
Vooraf richting bepalen, zodat je je boodschap hier zo scherp mogelijk op af kan stemmen, is een belangrijke stap om mee te beginnen. Maar er zijn nog een paar cruciale tips die we zeker aanraden om op te volgen.
Structuur
Te beginnen met de structuur van je script. Wat betreft de opbouw van een script kan je globaal eigenlijk altijd de volgende structuur aanhouden;
– Wat is de centrale boodschap en waarom is dit relevant voor je doelgroep?
Welke ‘pijn’ los je op of welke (latente) behoefte vervul je?
– Hoe ga je dit voor hen oplossen?
Hoe ga je deze pijn/ (latente) behoefte vervullen. Bewijs de oplossing.
– Wat is de Call to Action (CTA)?
Welke actie wil je verbinden aan de animatie? Bijv. contact opnemen met….of doorverwijzen naar een webpagina etc.
Duur
Hiernaast moet je bepalen hoe lang je animatie video gaat duren. Ons advies is om dit ergens tussen de 1 en 1,5 minuut te houden, omdat is bewezen dat je publiek na 1,5 minuut grotendeels begint af te haken (als het gaat over animatie video’s). En om je animatie tussen de 1 en 1,5 te timen heb je slechts 160 tot 230 woorden nodig. Je hebt dus vrij weinig woorden nodig!
Denk vanuit de kijker
Verder is het van belang om te denken vanuit de kijker. Kijkers zullen zich bewust of onbewust afvragen of jouw boodschap een plat verkoopverhaaltje is of echt relevantie heeft. Als je videoboodschap vooral vanuit het eigen- of bedrijfsperspectief is geschreven, zal je misschien snel geneigd zijn om vanuit eigen belang te beredeneren, terwijl het juist gaat om het probleem dat je oplost voor de kijker. De vraag is dus op welk probleem, frustratie of (latente) behoefte jouw product of service inspeelt?
The Hook
Grijp daarnaast binnen 7 seconden de aandacht. Er is onderzocht dat de kijker in de eerste 7 seconden van je video bepaald of het hem of haar aanspreekt of niet. Probeer dus juist in het begin zowel visueel als in het script de aandacht te trekken. Dit noemt men ook wel de “Hook”. Je pas de “Hook” toe door bijvoorbeeld in de eerste paar seconden de grootste frustratie van jouw doelgroep direct bloot te leggen.
Vertel een verhaal
Als laatste is het van belang dat je een verhaal vertelt. Als je nog nooit eerder een script hebt geschreven kan het zijn dat je geneigd bent om teveel te verzanden in feiten of details. Het is echter aan te raden om dit niet te doen, want mensen houden van verhalen en het gaat er juist om dat mensen een bepaald gevoel of een bepaalde emotie herkennen. Bedenk zelf maar waar jij liever naar luistert een opsomming van feiten en details of een herkenbaar verhaal?
Ook de quote van filmmaker Ron Strobel sluit hier op aan: “When you get them emotional, you own them.” Speel dus in op emotie en dus gevoel, niemand is geïnteresseerd in een opsomming van droge feiten.
Wil je meer weten over het schrijven van een script van een animatie video? Bekijk dan onze blog: In 4 stappen een animatie script schrijven
5. Animatiedesign
Als je eenmaal richting hebt bepaald en hebt nagedacht over het script, is het goed om wat inspiratie op te doen op het gebied van design. Bekijk video’s van concurrenten of video’s die je gewoon aanspreken en analyseer hoe zij hun verhaal vertellen. Pak hier de sterke punten uit en vertaal dit naar het design van je eigen animatie video/videoscript.
Op het gebied van animatie video’s zijn kan je verschillende kanten op als het gaat over design, hier zul je moeten bepalen welke stijl het beste past bij jouw smaak en natuurlijk de huisstijl van jouw bedrijf. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een infographicstijl, cartoonstijl of een whiteboardstijl.
Hier volgen voorbeelden van deze stijlen:
ANIMATIE
INFOGRAPHIC
WHITEBOARD
Het belangrijkste van het design is dat het herkenbaar is en geassocieerd wordt met jouw bedrijf en bij jouw doelgroep past. Dit doe je o.a. door de huisstijl van jouw bedrijf door te voeren in de animatie video. Denken hierbij aan kleurcodes, fonts, logo’s en specifieke iconen. De meest bedrijven hebben dit omschreven in een brandguide/stijlgids.
6. Storyboard maken
Als je het script hebt geschreven en de richting van het design hebt bepaald, dan is het van belang om dit te visualiseren in een storyboard. Je kan dit op twee manieren doen. Als je enigszins kan tekenen dan is het aan te raden om je script zin voor zin (of bij lange zinnen per zinsdeel) te visualiseren.
Is tekenen niet helemaal jouw ding. Pak dan je script erbij en visualiseer de scenes in je hoofd of schrijf op wat je per scene uit wilt beelden.
Het is van belang om deze stap op deze manier uit te voeren, omdat je er zo voor kan zorgen dat er een lijn (of rode draad) in het design van jouw animatie komt. Als je deze stap over slaat kan het zijn dat de scenes niet lekker in elkaar overlopen en er op het gebied van design niet echt een lijn in zit. Je krijgt dan meer scenes die elkaar opvolgen en een soort aan elkaar lijken geplakt.
7. Voice-over
Als je gebruikt maakt van een videoscript, zak deze tekst ingesproken moeten worden. En heb je een voice-over nodig. Je kan ervoor kiezen om dit zelf in te spreken, maar in de meeste gevallen is het professioneler om dit in te laten spreken door een professional.
Het is aan te raden om de voice-over te bestellen voordat je met het design begint, zodat je het de animatie kan time op basis van het tempo van de voice-over. Er zijn vele websites waar je voice-overs kunt bestellen, zelf gebruiken wij als we een betaalbare voice-over nodig hebben www.fiverr.com, hier heb je vaak voor € 50,- euro al een prima professionele voice-over. Ook maken wij gebruik van bijvoorbeeld www.voicearchive.com
8. Achtergrondmuziek
Om de animatie levendig te houden voegen wij zelf altijd achtergrondmuziek aan animatie video’s toe. Wel zetten we het volume vaak vrij laag, omdat anders de achtergrondmuziek te dominant aanwezig. Soms zetten wij het volume nog niet eens op 10%, het heet niet voor niets achtergrondmuziek 😉
In de doe-het-zelf animatietools is vaak een standaard royalty-free achtergrondmuziek aanbod aanwezig. Zo ook in Vyond. Zit hier niks tussen of wil je zelf achtergrondmuziek uitkiezen? Dan zul je hier een klein bedrag voor moeten betalen. Sites die je hiervoor kan bezoeken zijn www.premiumbeat.com en www.audiojungle.net, hier kun je vaak voor nog geen € 25,- al zeer goeie achtergrondmuziek downloaden.
9. Geluidseffecten
Om extra dynamiek aan je animatie video toe te voegen is het aan te raden om geluidseffecten toe te voegen aan animatie video. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als met achtergrondmuziek. In de drag & drop animatietools zijn vaak een standaard geluidseffecten aanwezig (ook in Vyond). Wil je meer opties dan kan je deze effecten tegen een klein bedrag bestellen op www.audiojungle.net.
10. Reviewen
Als je de voorgaande 9 stappen hebt doorlopen, dan heb je op dit punt een conceptversie van je uiteindelijke animatie. En om te testen of je alles duidelijk hebt gevisualiseerd is het aan te raden om jouw video te laten reviewen door een aantal personen. Wij zelf kiezen er altijd voor om onze animaties door minimaal twee personen te laten reviewen. In de meeste gevallen is dat de klant zelf en een interne collega.
Nadat je alle feedback hebt verzameld, verwerkt je dit in je uiteindelijke animatie video. Mocht je erg veel feedback hebben ontvangen dan kan je er ook voor kiezen om een tweede reviewronde te doen, zodat je er zeker van bent dat je video helemaal top is.
11. Verspreiden
Nadat je video af is wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen of in ieder geval zoveel mogelijk mensen uit jouw doelgroep je videoboodschap ook daadwerkelijk zien. Daarom is het van belang dat je video zo goed mogelijk promoot of verspreidt.
Denk na over welke marketing-kanalen je beschikt, om zo zelf de promotie op gang te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het delen van jouw video via social media, email, website/ webpagina’s, intranet, partner-websites etc.
In deze blog lees je hoe je aan de hand van een aantal tips jouw video eenvoudig kan verspreiden.
12. Adverteren
Eigenlijk hoort deze stap bij stap 11, maar omdat deze stap zo belangrijk is willen we hem toch apart benoemen. Want naast het feit dat je je eigen marketing-kanalen gebruikt om je video te verspreiden, kan je gebruik maken van betaald adverteren. Hierdoor zorg je ervoor dat je views echt omhoog schieten en jouw video hoger wordt gerankt door de verschillende zoekmachines, waardoor je video weer een betere positie krijgt in diezelfde zoekmachines.
Veel mensen denken dat betaald adverteren erg duur is, maar als je de juiste doelgroep selecteert vinden wij dit eigenlijk best meevallen. Zo kan je voor € 100,- al snel 10.000 views genereren.
Afhankelijk van waar je doelgroep zich bevind, zul je moeten bepalen waar je betaald gaat adverteren. Dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube, Vimeo of Google zelf. Eigenlijk is onze tip begin met een klein budget en test wel kanaal het beste bij je past, als je ziet dat iets beter werkt kan je vervolgens wat meer budget toebedelen aan dit kanaal. Ook kan je ervoor kiezen om een combinatie van kanalen in te zetten, maar alles zal afhankelijk zijn van wat jou helpt aan het beste bereik. En om hier achter te komen zul je het moeten testen.
Toch liever een animatie laten maken? Neem dan contact met ons op!