In Animatie Sub

In 3 stappen de ideale animatie video maken

Een animatie video maken kan nog best lastig zijn. Daarom helpen we je graag een handje op weg. Want waar moet je eigenlijk op letten en waar moet je vooraf over nadenken, zodat je ook daadwerkelijk de video animatie samenstelt die je voor ogen hebt.

Hoe maak je een goeie animatie video?

Als je een goeie animatie video wilt maken is het aan te raden om allereerst goed na te denken over waar je naar opzoek bent en wat je wilt bereiken.

Bepaal richting

Zo zal je moeten bepalen wat je doel is en wie de doelgroep is dit je aan wilt spreken. Als je namelijk kijkers wilt overtuigen zal je je verhaallijn waarschijnlijk anders moeten insteken dan als je kijkers alleen maar wilt informeren of wilt amuseren.

Ook zou je je boodschap af moeten stemmen op je doelgroep. Zo gebruik je andere woorden en een andere zinsopbouw (tone of voice) bij jongeren dan bij 50-plussers en vice versa. Een formele of informele doelgroep zal ook stek van invloed zijn op de manier waarop jij je verhaal samenstelt.

Denk vanuit de kijker

Kijkers zullen zich bewust of onbewust afvragen of jouw video een plat verkoopverhaaltje is of dat dit een verhaal is dat ze aanspreekt. Als je videoboodschap vooral vanuit het bedrijfsperspectief (bedrijfsbelang) is geschreven, zal het al snel uitmonden in een verkoopverhaaltje en zullen kijkers afhaken. Bedenk dus vooral welke boodschap voor jouw kijker relevant is. Dit klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar in praktijk komen wij nog vrij regelmatig die niet vanuit het kijkersperspectief zijn geschreven.

Grijp binnen 7 seconden de aandacht

Leg de eerste paar seconden de grootste frustratie van jouw doelgroep bloot, zodat je direct de interesse weet te wekken. De vraag is dus op welk probleem, frustratie of (latente) behoefte jouw product of service in speelt? Weet je in de eerste paar seconden niet de interesse te wekken of op te vallen, dan is de kans groot dat de kijker weg zal klikken. Ga maar na wat je zelf doet als bijvoorbeeld een video op YouTube jou in de eerste paar seconden niet weet te boeien.

Speel in op gevoel

Filmmaker Ron Strobel stelt: “When you get them emotional, you own them.” Oftewel speel in op emotie en verpak dit in een verhaal. Je weet mensen pas echt te boeien als je ze op een of andere manier emotioneel kan raken. Ga dus geen droge feiten of features opsommen of uitleggen waarom jij de sterkste, beste of mooiste bent. Vertel een verhaal en zorg dat je mensen boeit door bijvoorbeeld emotie/ humor te koppelen aan het probleem dat jouw product of dienst oplost.

Wat heb je nodig om een video animatie te maken?

Inspiratie

Als je eenmaal een idee hebt over de richting die je op wilt gaan met je animatie video, is het goed om wat inspiratie op te doen. Bekijk video’s van concurrenten of video’s die je aanspreken en analyseer hoe zij hun verhaal vertellen en hun video animatie vormgeven. Pak hier de sterke punten uit en vertaal dit naar je eigen animatie video of het videoscript.

Design

Op het gebied van animatie video’s zijn er verschillende designs, hier zou je je wederom kunnen laten inspireren door animatie video’s die je aanspreken of op basis van de huisstijl van jouw bedrijf bepalen welke vormen van animatie video het beste past.

Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een infographicstijl, cartoonstijl of een whiteboardstijl. Ook kan je ervoor kiezen om eerst een story- of moothboard te maken, om zo het design op voorhand helder te krijgen.

In de onderstaande afbeeldingen zie je een scene terug van de de storyboards die wij creëren. Boven de scene voegen wij de voiceover tekst toe en onderaan de scene omschrijven we de actie die zal plaatsvinden op het moment dat deze scene afspeelt.

voorbeeld getekend storyboard

Huisstijl

Als je uiteindelijk met het design aan de slag gaat is het belangrijk dat je animatie herkenbaar is en geassosieerd wordt met jouw bedrijf. Dit doe je door de huisstijl van jouw bedrijf door te voeren in de animatie video, je hierbij denken aan kleurcodes, fonts, logo’s en specifieke iconen. De meest bedrijven hebben dit omschreven in een brandguide.

Tooling

Om de animatie video daadwerkelijk te maken heb je tooling nodig. Afhankelijke van je skills en de design wensen die je hebt zal je een afweging moeten maken. Om een animatie video te maken met Adobe After Affects & Illustrator zal je echt met goed met deze tools overweg moeten kunnen, tevens zal de productie de nodige tijd in beslag nemen, maar wat betreft design is met deze tooling nagenoeg alles mogelijk.

Mocht je zelf niet kunnen werken met deze tooling dan kan je dit natuurlijk altijd uitbesteden bij een gespecialiseerd bureau. Ook kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van zo gehete doe-het-zelf animatietools zoals Powtoon en GoAnimate. Op het gebied van design en maatwerk geven deze tools je minder mogelijkheden, maar doordat alles al pre-format in een grote animatie beeldbank voor je klaar staat, kan je vaak al binnen een uur (ze zeggen 10 min, maar dat is iets te enthousiast) een animatie video maken. Deze tool zijn vrij eenvoudig en je hebt dus niet veel kennis nodig om hier gebruik van te kunnen maken.

Voiceover

In de meeste gevallen gebruik je een voiceover om de boodschap van je animatie video te verduidelijken. Het is aan te raden om de voiceover te bestellen voordat je met het design begint, zodat je het de animatie kan time op de voiceover. Er zijn vele websites waar je voiceovers kunt bestellen, zelf gebruiken wij als we een betaalbare voiceover nodig hebben www.fiverr.com, hier heb je vaak voor € 50,- euro al een prima professionele voiceover.

Indien wij “voice artist” die kan spelen met zin stem, door gebruik te maken van verschillende intonaties of stemgeluiden om zo meer dynamiek aan de animatie toe te voegen. Maken wij gebruik van www.voicearchive.com

Achtergrondmuziek

Om de animatie levendig te houden voegen wij zelf altijd achtergrondmuziek aan animatie video’s toe. Wel zetten we het volume vaak vrij laag ander achtergrondmuziek te dominant aanwezig. Soms zetten wij het volume nog niet eens op 10%, het heet niet voor niets achtergrondmuziek ๐Ÿ˜‰ In de doe-het-zelf animatietools is vaak een standaard royalty free achtergrondmuziek aanbod aanwezig. Maar wil je echt goeie achtergrondmuziek dan zal je hier toch een klein bedrag voor moeten betalen, site die je hiervoor kan bezoeken zijn www.premiumbeat.com en www.audiojungle.net, hier kun je vaak voor nog geen € 40,- al zeer goeie achtergrondmuziek downloaden.

Geluidseffecten

Om extra dynamiek aan je animatie video toe te voegen is het aan te raden om geluidseffecten toe te voegen aan animatie video. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als de achtergrondmuziek, 1n de doe-het-zelf animatietools zijn vaak een standaard geluidseffecten aanwezig. Wil je meer opties dan kan je deze effecten tegen een klein bedrag bestellen op www.audiojungle.net.

 


 

Bronnen:

www.audiojungle.net
www.premiumbeat.com
www.voicearchieve.com
www.fiverr.com
www.voicebunny.com
www.powtoon.com
www.vyond.com

Meer zien?
Animatie script schrijven