Ideale duur animatie
Je wilt een animatie maken of laten maken. Goed idee! Maar wat is eigenlijk de ideale animatie duur?
Voordat je een animatie gaat (of laat) maken is het handig om van tevoren over een paar zaken na te denken. Waaronder dus de ideale animatie duur. Als je een hebt besloten om een animatie video in te zetten, wil je natuurlijk dat deze zo relevant mogelijk is en zoveel mogelijk wordt bekeken.
Daarom is het belangrijk naast het doel en de doelgroep, na te denken over de duur van jouw animatie video. Het is namelijk zo dat er een aantal spelregels geleden, als je het gaat over de ideale duur. Het is aan te raden om je hieraan te houden, om ervoor te zorgen dat jouw video zo goed mogelijk ontvangen wordt.
Maak je animatie niet te lang!
Eén van de belangrijkste spelregels is dat je je animatie video niet te lang moet maken. Zo is uit onderzoek gebleken dat na 1,5 min maar liefst 70% van je kijkers afhaakt. Bedenk daarnaast zelf maar hoe lang jij je aandacht gemiddeld bij een animatie video kan houden. De meeste mensen komen dan tot de conclusie dat ook zij, na 1,5 minuut af beginnen te haken.
Uiteraard kan dit nog wel verschillen per animatie, zo mogen animaties voor een interne doelgroep best iets langer duren. Maar over als je het over de ideale animatie duur hebt geldt over het algemeen; houd het kort en bondig!
Duur animatie vs. het script
De meeste animatie video’s worden ondersteund door een voiceover. De voiceover artiest spreekt een videoscript in. De stem van de voiceover artiest dient als ondersteuning of versterking van de geanimeerde beelden in de video.
Als je animatie video wordt ondersteund door een voiceover, zal je dus een script moeten schijven. En als je wilt dat je animatie niet te lang duurt, zal je je met dit script aan een beperkt aantal woorden moeten houden.
Zo heb je afhankelijk van de gewenste duur van je animatie een verschillend aantal woorden nodig. Deze aantallen zien er als volgt uit.
30 seconden = 90 woorden
60 seconden = 160 woorden
90 seconden = 240 woorden
Om je een idee te geven bovengenoemde aantallen zijn vrij weinig woorden. Deze hele paragraaf (duur animatie vs. het script) betreft 147 woorden. Oftewel een voiceover-script van iets minder dan 1 minuut.
Opbouw animatie-script
Eigenlijk worden scripts voor een animatie in de veelal opgebouwd aan de hand van een vaste structuur. Hetgeen eigenlijk een vrij eenvoudige structuur is. Dus als je deze structuur aanhoudt, is het eigenlijk vrij eenvoudig om een script te schrijven voor een animatie video.
De structuur begint met de probleemstelling (vanuit klantperspectief). Het is belangrijk dat je in de eerste paar seconden van je animatie de aandacht trekt van je doelgroep. Dit noemen ze ook wel de “hook”, daarom is het van belang dat je meteen een herkenbaar probleem van je klanten aanspreekt. Waardoor direct de interesse van je doelgroep wordt gewekt en de kijker eerder geneigd is om verder te kijken.
Daarna licht je kort jou oplossing toe. Hierin beschrijf je jouw visie op het probleem en hoe je denkt dit probleem op te lossen. Hier op volgend kom je met het bewijs van je oplossing. Kom bijvoorbeeld met een korte opsomming van argumenten waarom jouw oplossing werkt.
Ter afsluiting volgt de Call to Action (CTA). Hier probeer je de kijker te verleiden tot een vervolgactie. Bijvoorbeeld ga voor meer informatie naar onze website, vraag een demo aan of neem contact op…
Wil je meer tips over het schrijven van een script voor een animatie? Bekijk dan ook deze blog.
In praktijk
Zoals gezegd is het van belang dat je je animatie niet te lang maakt en daarom is het dus ook van belang dat je niet alles in één video probeert te proppen.
In praktijk zien wij nog maar wat vaak dat klanten aankomen met lappen tekst. Buiten het feit dat dit veel te lang is, probeert men veel te veel informatie in één video te stoppen. Dit is dus af te raden. Niet alleen omdat je de aandacht, maar ook de interesse van de kijker verliest. Veel belangrijker is om je te focussen op de kernboodschap en deze op een juiste manier te verwoorden.
Ga echt in het hoofd van je klant zitten en bedenk waar hij of zij in praktijk mee zit en hoe jouw product hier op inspeelt. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar regelmatig zien we dat klanten hier moeite mee hebben. Er worden dan nietszeggende argumenten benoemd als; wij zijn de grootste/ beste van Nederland of de wereld…of argumenten als; dankzij ons wordt u winstgevender, productiever, flexibeler etc….
Veel beter is het om te benoemen wat de voordelen voor de klant inhouden. Bijvoorbeeld; wij zijn de grootste van Nederland, waardoor wij 24/7 en binnen 12 uur uw product kunnen bezorgen. Of dankzij ons wordt u winstgevender, omdat onze ondersteunende diensten uw administratieproces uit handen nemen en u meer tijd vrij kunt maken voor de verkoop van uw product(en).
Conclusie
– Maak je animatie niet te lang à max 90 seconden
– Stem je script af op de duur van je animatie à 90 sec = 240 woorden
– Maak gebruik van een structuur à probleem, oplossing, bewijs, CTA
– Focus je op de kernboodschap à verzand niet in detail en nietszeggende argumenten
Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het (laten) maken van een ideale animatie video, lees dan ook deze blog.
Bronnen:
Frankwatching.com
Hubspot.com
Frobes.com
Marketingprofs.com
Moovly.com
Voicebunny.com
Forrester.com