In Script schrijven

In 4 stappen een animatie script schrijven

Animatie script schrijven lastig? Zeker niet! Ook niet als je nog nooit eerder een animatie script hebt geschreven. Want als je wat simpele richtlijnen volgt, valt het eigenlijk best mee!

Begin allereerst niet klakkeloos met een animatie script schrijven. De kans is dan aanzienlijk dat je vooral vertelt wat vanuit jouw perspectief van belang is, terwijl het er bij het schrijven juist om gaat wat er bij je doelgroep speelt. Welk “probleem” los je voor hen via jouw script op?

Aan de hand van volgende vier stappen helpen wij je om zo effectief mogelijk jouw boodschap te verwoorden. Zodat je ook echt de doelgroep weet te bereiken en zo scherp mogelijk kan onderbouwen wat de doelgroep aan jouw boodschap heeft.

 

Animatie script schrijven

1. Doel van je animatie script

Bedenk voordat je aan het script begint allereerst welk doel jouw video moet dienen. Moet de video de doelgroep informeren, activeren, inspireren of eventueel amuseren. Bij ieder doel hoort een andere insteek. Zo hanteer je een andere schrijfstijl als je je doelgroep puur en alleen wilt informeren, dan dat je je doelgroep bijvoorbeeld wilt activeren.

Hier horen ook andere Call To Actions (CTA’s) bij, zo verwijs je bij een informatieve video vaak naar een website voor meer informatie. En zal je, als je jouw doelgroep wilt activeren, eerder geneigd zijn om af te sluiten met een actie. Bijvoorbeeld door mensen aan te moedigen om zich ergens voor aan te melden.

Het is dus uitermate belangrijk om hier vooraf al een beeld van te hebben, zodat je het script hierop aan kan laten sluiten.

2. Animatie doelgroep

Om dezelfde reden is het belangrijk je af te vragen wie je doelgroep betreft, zodat de ‘tone of voice’ en uiteindelijk het design hierop aangepast kan worden. Is het bijvoorbeeld een in- of externe doelgroep, en nog belangrijker is het een in- of formele doelgroep.

Het is niet alleen van belang om de juiste “tone” te spreken, door bijvoorbeeld je of u te gebruiken. Nog belangrijker is de “taal” van de doelgroep te spreken, zodat de doelgroep zich herkend in je boodschap.

3. Duur animatie video

Als derde punt is het belangrijk dat je voordat je aan het animatie script schrijven begint, nadenkt over de duur van jouw animatie of uitleg video. Bedenk dat kijkers over het algemeen een vrij korte spanningsboog hebben en dat na 1,5 min (bij een uitleg video) het grootste deel van je kijkers afhaakt. Onze ervaring leert dat je een video het beste kun timen tussen 1 en 1,5 minuut.

Om dit te realiseren heb je eigenlijk maar een heel kort script nodig. De meeste mensen gaan hier in de fout en kloppen bij ons dan met een lap tekst aan, omdat ze of niet bewust zijn van de beperkte aantal woorden dat ze nodig hebben. Of omdat ze alles in 1 minuut willen proppen. Beide is af te raden. Want in beide gevallen zal je video dus te lang worden en zullen kijkers afhaken. Onze tip; houdt het kort en bonding en verval niet in teveel details.

In de onderstaande tabel zie je hoeveel woorden je nodig hebt voor een video van 30, 60 en 90 seconden. En om je even een idee te geven van het aantal woorden, deze drie alinea’s (onder “Duur video”) bestaan uit c.a. 200 woorden.

 

 

 

Duur video Aantal woorden voor script
30 seconden 85
60 seconden 160
90 seconden 230

4. Verhaallijn animatie script

Deze stap heeft direct betrekking op het daadwerkelijke script en gaat over de opbouw van jouw verhaallijn. Door onderstaande punten te verwerken in het script, zorg je ervoor dat je boodschap zo scherp mogelijk aansluit bij de klantbeleving.

Probleem:
Waarom is je boodschap relevant voor de doelgroep? Welke ‘pijn’ los je voor de doelgroep op of welke (latente) behoefte vervul je?

Oplossing:
Hoe ga je dit voor hen oplossen? Hoe ga je deze pijn/ (latente) behoefte vervullen? Bewijs je oplossing.

CTA (Call to Action):
Wat is de Call to Action (CTA)? Welke actie wil je verbinden aan jouw video? Bijv. contact opnemen met….of doorverwijzen naar een webpagina etc. Geen inspiratie in het schrijven van een CTA? Kijk hier eens voor wat voorbeelden.

“Great designs eliminate all unnecessary details.”  – Minh D. Tran

Inmiddels hebben wij aardig wat scripts mogen schrijven, dus wij geloven er heilig in dat bovenstaande stappen je echt helpen bij de creatie van het ideale script voor een animatie-/ uitleg video. Uiteraard staan we open voor suggesties of aanvullingen, dus heb je op- of aanmerkingen laat dan s.v.p. een reactie achter!

Lees ook: 3 Redenen waarom je met videomarketing aan de slag zou moeten

Meer zien?