In Videomarketing Sub

In 9 stappen een ideale promotievideo

Een ideale promotievideo!? Leuk en aardig. Maar waar te beginnen? Lees in deze blog hoe je in 9 stappen een ideale promotievideo maakt.

1. Waarom een promotievideo?

Je wilt een promotievideo, maar waarom eigenlijk? Video is hot. Waarom? Mensen consumeren video simpelweg eenvoudiger en sneller. Zo blijkt onder andere dat je informatie die wordt toegelicht in video 80.000x sneller verwerkt dan tekst.

En naast het feit dat het ook gewoon leuker is om naar een video te kijken in plaats van een lap droge tekst, blijkt uit onderzoek dat mensen een onderwerp tot 4x beter onthouden indien het wordt toegelicht in video.

Hiernaast biedt video vele voordelen als het gaat om het verhogen van conversies en vindbaarheid. En alsof dit nog niet genoeg is, gaat video volgens de voorspellingen alleen nog maar populairder worden. Ook social media giganten Facebook en LinkedIn zetten vol in op video content.

Wil jij weten waarom video de toekomst heeft? Lees dan onze blog “3 Redenen waarom je met videomarketing aan de slag zou moeten”

2. Bepaal het doel van je promotievideo

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met je promotievideo, is het van belang dat je eerst bedenkt waar je naartoe wilt met je video. Wat is bijvoorbeeld het doel? Wil je mensen inspireren, informeren of gewoon amuseren? Je zult begrijpen dat bij ieder doel een andere insteek en verhaallijn hoort.

Ook is het in deze fase van belang dat je nadenkt over je doelgroep die je wilt bereiken. Je zou eventueel een persona van je ideale klant kunnen maken, zodat je echt de diepere behoefte van deze klant leert te begrijpen. Een voorbeeld van zo’n persona vind je Hier.

Het is cruciaal om je doel en doelgroep helder te hebben zodat je dit later in het proces zo goed mogelijk kan verwerken in je verhaallijn. In praktijk merken wij nog maar al te vaak dat hier gemakzuchtig over wordt gedaan en dat er vervolgens een script wordt geschreven vooral vanuit eigen-/bedrijfsperspectief in plaats van de klantbehoefte.

Vaak verzeilt men dan in een soort borstklopperij waarin men vertelt waarom zij zo goed zijn. Of ze zijn veel te detaillistisch/ vakinhoudelijk waardoor de kijker al snel afhaakt. Hier wordt vergeten om in te gaan op het probleem/ behoefte van de klant, terwijl je juist hier het verschil maakt!

3. Promotievideo uitbesteden of zelf doen?

Als je het doel en de doelgroep eenmaal helder hebt, heb je de voorbereidingen getroffen die nodig zijn om aan de slag te kunnen met je promotievideo. Maar voordat je echt verder kan zal je moeten bepalen of je er zelf mee aan de slag wilt gaan of dat je dit uit wilt besteden.

Uiteraard is er van beide wat te zeggen. Als je zelf een promotievideo gaat maken bespaart dit logischerwijs de nodige kosten, maar zul je er zeker van moeten zijn dat jouw video de juiste snaar raakt en een professionele uitstraling heeft.

Belangrijk is natuurlijk ook over welke “inhouse competenties” je beschikt. Kan je bijvoorbeeld zelf goed overweg met After Effects? Of heb je een designteam tot je beschikking die dit beheersen? En zijn zij in staat om binnen afzienbare tijd een professionele videopromotie op te leveren? Of is het toch raadzaam om het aan specialisten over te laten en wat budget vrij te maken?

Ook zijn er nog de drag-and-drop tools waarmee je vrij eenvoudig en goedkoop een animatie kan maken zonder dat je hiervoor design-skills nodig hebt.

Lang verhaal kort. Beantwoord voor jezelf de vraag of je binnen afzienbare tijd zelf (of met behulp van je team) een professionele promotievideo kan maken. Zo ja? Go for it.

Is dit niet het geval? Besluit dan een specialist in te huren. Je zult begrijpen dat onder getekende zichzelf dan graag aanbeveelt

4. Vorm van de promotievideo

Ook zul je moeten bepalen welke vorm jou aanspreek en welke vorm het beste aansluit bij het doel/ de doelgroep van je promotievideo. Er zijn eigenlijk heel veel vormen te benoemen, maar in onze beleving zijn er twee “hoofdvormen”, namelijk video en animatie. Wij zien overige vormen afgeleide van deze hoofdvormen.

Onder video-vormen verstaan wij:

Uitlegvideo

Commercial

Instructievideo

Referentievideo

Productvideo

Vlog

En onder animatie verstaan wij:

Motion graphic

Explanimation

Whiteboard animatie

Cartoon

Infographic (geanimeerd)

En eigenlijk kunnen we zo nog wel even doorgaan, maar volgens ons zijn dit de meest voorkomende vormen. Uiteraard kan je ook kiezen om verschillende vormen te combineren, zoals wij bij deze video hebben gedaan:

 

Voor welke vorm je uiteindelijk kiest, is iets wat je op basis van persoonlijke voorkeuren, huisstijl en het doel/ de doelgroep bepaald. Wat betreft een promotievideo, zul je je af moeten vragen of er beeldmateriaal met video te schieten valt dat op een aansprekende manier iets toevoegt aan jouw verhaal. Heb je een product dat minder tastbaar is, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsapplicatie of een IT/ softwareoplossing? Dan is animatie waarschijnlijk een geschiktere vorm.

Ook budget speelt uiteraard een rol. Als je het hebt over een videoproductie met cameraopname zullen er waarschijnlijk draaidagen (mogelijk op meerdere locaties) moeten worden ingepland. Dit kan ervoor zorgen dat de kosten redelijk snel oplopen. Voor sommige mensen kan dit daarom een reden zijn om over te schakelen naar animatie.

5. Stijl van de promotievideo

Als je de basisvorm hebt bepaald zal je de stijl moeten bepalen. Logischerwijs is ook jouw huisstijl en het doel/ de doelgroep hier weer van belang. Wil je inspireren met beelden of een persoonlijk gezicht verwerken in jouw promotievideo, dan kan je ervoor kiezen om met impressie-beelden een bepaald gevoel mee te geven, gecombineerd met een persoonlijke boodschap.

Wat betreft animatie kan je ervoor kiezen om een wat speelsere cartoonstijl (zie voorbeeld 1), motion graphic stijl (voorbeeld 2) of een whiteboardstijl aan te houden (voorbeeld 3).

Voorbeeld 1 | Cartoonstijl: Speelse, dynamische stijl met 1 of meerdere karakters.

Voorbeeld 2 | Motion graphic stijl: Strakke, dynamische en zakelijke stijl. Hoofdzakelijk bestaande uit vormen, iconen en grafieken.

Voorbeeld 3 | Whiteboardstijl: Getekende, dynamische en specifieke stijl.

6. De inhoud van de promotievideo (het script)

Dan een van de belangrijkste stappen. De inhoud van je promotievideo, oftewel het script. Veel mensen denken in eerste instantie misschien dat ze geen videoscript kunnen schrijven, maar wij zijn ervan overtuigd dat als je je aan de volgende structuur houdt, iedereen in staat moet zijn om een videoscript te schrijven.

Zo bestaat eigenlijk ieder videoscript net als de meeste Hollywood films (underdog, wordt held, krijgt dramatische tegenslag, gaat er bijna aan onderdoor en komt er weer bovenop) uit een bepaalde structuur. Zo bestaan videoscripts ook uit een vaste structuur, namelijk:

  1. Probleemstelling: Beschrijf hier het probleem van de klant (en dus niet vanuit bedrijfsperspectief!)
  2. Visie/ oplossing: Beschrijf jouw visie op het probleem en bijbehorende oplossing.
  3. Bewijs: Geef een korte omschrijving (bewijs) waarom jouw oplossing de juiste is en wat het oplost.
  4. Call to Action (CTA): Sluit jouw boodschap altijd af met een “Call to Action” oftewel verwijs je kijker naar een vervolg actie. Verwijs bijvoorbeeld naar een site/ landingspagina voor meer achtergrondinformatie, een vervolg video, contactgegevens voor persoonlijk advies etc.

Behalve de structuur is het belangrijk eenvoudig te schrijven door korte zinnen te gebruiken en niet te moeilijke woorden te gebruiken. Ook is het aan te raden om je verhaal verhalend te vertellen en niet alleen maar op droge feiten te focussen. Mensen houden van verhalen en dit is ook hoe je de aandacht grijpt!

 

“De Haak”

Dan nog even “De Haak” (ook wel bekend als: The Hook). Met de haak ga je in de eerste 7 seconden van jouw verhaallijn, de attentie van jouw doelgroep proberen te pakken. In deze eerste 7 seconden zal jouw doelgroep namelijk bepalen of ze jouw video wel of niet gaan bekijken.

Daarom zal je direct in deze eerste seconden op willen vallen door er direct een punt van herkenning in te verwerken. De doelgroep zal hierdoor zoiets hebben van “he, ik herken dit probleem!” en zal hierdoor geneigd zijn om verder te kijken. Of je kan ervoor kiezen om iets geks of een grap te verwerken in de eerste paar seconden, waardoor de kijker zoiets zal hebben van “huh, wat gebeurd hier!?” en zal ook hierdoor eerder geneigd zijn verder te kijken.

Door de haak toe te passen kan je je promotievideo echt mee optimaliseren. Bedenk maar hoe je zelf video op bijvoorbeeld YouTube kijkt. Als een video jouw in de eerste paar seconden niet aanspreekt, klik je ook weg.

Wil je meer achtergrond informatie over het schrijven van een videoscript? Lees dan ook deze blog “In 5 stappen het ideale videoscript”

7. Duur van een promotie video

Een veelgemaakte fout is dat videoscripts veel te lang worden gemaakt. Onze klanten komen in eerste instantie soms met lappen tekst aanzetten. Vaak is dit verspeelde moeite, want als je bovengenoemde structuur kort beantwoord heb je vaak al je videoscript.

In praktijk duren onze meeste video’s ongeveer 1 minuut. Dit wordt dan ook door vele omschreven als de ideale lengte. Maak je promotievideo in ieder geval niet langer dan 1,5 min. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 70% van je kijkers van een dergelijke video afhaakt na 1,5 minuut. Bedenk ander zelf ook maar eens na hoe lang jouw aandacht begint te verslappen als je een video bekijkt.

Hieronder een tabel met de meest voor de hand liggende duur en het aantal woorden dat daarbij hoort:

Duur video versus aantal woorden

8. Ondertitel & vindbaarheid

Zorg ervoor dat jouw promotievideo ook te volgen is zonder geluid. Zeker op social media blijken de meeste mensen zonder geluid video’s te bekijken. Het zou zonde zijn om deze mensen te missen, voeg dus ondertiteling toe aan je video!

Daarnaast wil je natuurlijk dat je video te vinden is als mensen bijvoorbeeld zoeken in Google of YouTube. Van belang is om een eenvoudige maar doeltreffende titel te gebruiken en deze terug te laten komen in meta omschrijving en zoekwoorden.

Hier een uitgebreidere uitleg nodig? Ga dan naar onze blog “10 Simpele tips om meer video views te genereren“

9. Promotie

Het klinkt voor de hand liggend, maar in praktijk zien wij dat deze stap maar wat vaak wordt onderschat. De meeste mensen hopen dat de video, na het uploaden van de video op YouTube, Vimeo of andere sociale kanalen, automatisch viraal gaat. Maar zo werkt het helaas niet.

Als je veel views wilt genereren, zul je moeten nadenken over de verspreiding/ promotie van je video. Simpele stappen die je hoogstwaarschijnlijk meer views gaan opleveren zijn het verspreiden via je eigen marketing kanalen (email, website/ landingspagina, social media etc.), interne ambassadeurs, pers/media en betaald adverteren.

Met andere woorden als je veel views wil genereren zul je zelf ook na de productie van je promotievideo echt actie moeten ondernemen om de verspreiding ervan te stimuleren. In onze blog “10 Simpele tips om meer video views te genereren“ hebben we 10 tips voor je op een rij gezet.

Tot slot

Wil je weten hoe je succesvol kan zijn met video en meer klanten kan aantrekken? Lees dan ons gratis e-Book “Negen Videomarketing Tips”. Kom je er zelf niet uit? Of wil je vrijblijvend met ons sparren, neem dan Contact met ons op!

 


 

Bronnen:

Meer zien?