In Videomarketing Sub

Marketingdoelstelling behalen met videomarketing | 8 krachtige tips (2019)

Marketingdoelstellingen behalen kan soms een hele uitdaging zijn, want hoe haal je nou die nieuwe klanten binnen of hoe zorg je ervoor dat bestaande klanten meer gaan kopen? Videomarketing bied je interessante mogelijkheden en daarom leggen we deze graag aan je voor…

Inhoud

  1. Marketingdoelstelling en KPI’s
  2. Hoe je met video, marketingdoelstellingen behaald
  3. Wat is videomarketing
  4. Soorten video’s
  5. Animatie video’s
  6. Video script schrijven
  7. Video promoten
  8. Conclusie

1. Marketingdoelstellingen en KPI’s

In de regel hebben marketeers of commerciële medewerkers twee belangrijke kerntaken; nieuwe klanten binnenhalen en meer uit bestaande klanten halen. Op basis hiervan worden direct of indirect doelstellingen bepaald en wordt performance gemeten.

Om dit bij te houden worden vaak KPI’s (Key Performance Indicators) opgesteld. Zo worden er op verschillende vlakken een aantal specifieke en meetbare doelstellingen gedefineerd, zodat de performance ook daadwerkelijk gemeten kan worden.

Zo zijn er bijvoorbeeld doelstellingen op het gebied van verkoop. Waaronder; X% omzetgroei per kwartaal, X aantal verkopen per kwartaal of een verhogen van herhalingsaankopen met X% per kwartaal.

Ook worden er vaak doelstellingen opgesteld voor het realiseren van een bepaald bereik. Zoals een stijging van het aantal website bezoekers, meer retentie bezoeken of langere website bezoeken.

Bereik is natuurlijk belangrijk, maar als het niks oplevert heb je er natuurlijk weinig aan. Daarom worden er ook doelstellingen gemaakt op het gebied van leads en conversies. Denk hierbij aan het binnenhalen van een X aantal leads per maand, het verhogen van aantal ebook downloads, of het verhogen van het aantal demo aanmeldingen.

Dit klinkt misschien allemaal vrij logisch, maar in praktijk blijkt dit nog altijd een hele klus. En daarom willen je wijzen op de indrukwekkende mogelijkheden van videomarketing!

2. Hoe je met video, marketingdoelstelling behaald

Videomarketing is tegenwoordig enorm populair en met een reden! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je met video je doelgroep effectiever kan bereiken en je conversies (online aankopen, clicks, downloads etc.) kan verhogen. Hetgeen jou in staat stelt om jou marketingdoelstellingen eenvoudiger te behalen.

Zo blijkt uit onderzoek dat consumenten liever een video kijken, dan informatie leest over een product of dienst. Bedenk zelf ook maar…lees je liever een tekst als je product of service uitgelegd wilt hebben of kijk je liever een korte video? Uit onderzoek van blijkt dat 80% van de consumenten in dit geval kiest voor video.

Ook is men eerder geneigd om daarna over te gaan op een aankoop of het ondernemen van een actie. Daar komt bij dat mensen 60.000x sneller informatie verwerken ten opzichte van informatie die komt uit tekst, zo kan de consument in korte tijd veel informatie genereren.

Met video kunnen daarnaast conversie op landingspagina’s met wel 80% worden verhoogd en blijkt een gemiddelde website bezoeker tot 3x langer op je website indien hier video in is verwerkt.

En of dat nog niet genoeg is heeft video ook nog eens de toekomst. Zo voorspelt Cisco dat eind 2019 maar liefst 79% van het Internet-verkeer onder consumenten uit video zal bestaan. En richten social media giganten zoals Facebook en LinkedIn hun platformen in volgens het principe “Video First”.

Wat inhoud dat ze video de meest waardevolle content vinden en deze content dan ook een hogere waardering geeft waardoor het ook een betere positie krijgt. Mark Zuckerberg (eigenaar Facebook) voorspelt zelfs dat Facebook over 5 jaar hoofdzakelijk uit video content zal bestaan.

De vraag is nu hoe jij videomarketing in je voordeel kan laten werken, zodat ook jij van de vele voordelen van videomarketing gebruik kan maken. En marketingdoelstellingen sneller of eenvoudiger worden behaald. Wil je nog meer argumenten waarom video niet meer mag ontbreken in jouw marketing? Lees dan ook deze blog.

3. Wat is videomarketing

Videomarketing is een vrij nieuw begrip, dus gaan we kort in op de betekenis hiervan. Zoals je ziet is videomarketing een combinatie van twee woorden; video en marketing. Daarom nog even de Wikipedia definities van deze woorden afzonderlijk van elkaar:

Video:
“Een video is een serie opeenvolgende stilstaande beelden. Door de snelheid waarmee de beelden elkaar opvolgen, lijken ze elkaar in een vloeiende beweging te vormen. Vaak worden video’s ondersteund door geluid.”

Marketing:
“Traditioneel heeft marketing betrekking op alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om de verkoop van producten of diensten te bevorderen.” In de tegenwoordige omschrijving wordt hier de klantbehoefte aan toegevoegd. “Marketing is bij uitstek een discipline geworden waarbij het identificeren van behoeften centraal is komen te staan.”

Kijkend naar bovenstaande definities is videomarketing kortgezegd een vorm van marketing (video), waarmee je op een visuele manier inspeelt op de klantbehoefte en daarmee nieuwe klanten probeert aan te trekken of bestaande klanten probeert te “verleiden” om meer bij je af te nemen.

Ondanks dat videomarketing een relatief nieuw begrip is zie je het eigenlijk al overal om je heen. Je hebt vast wel eens gesponsorde video’s voorbij zien kom op social media. Dat is videomarketing! Of een nieuwsbrief met een video, ook dat is videomarketing! En wat te denken van video’s op websites, landingspagina’s of blogs? Je raad het al, ook dat is videomarketing!

Misschien was je je er dus nog niet van bewust, maar videomarketing is al overal terug te vinden.

4. Soorten video’s

Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten video en afhankelijk van je doelgroep en doelstelling(en) zal je moeten bepalen welke vormen bij jou passen. Om het makkelijker voor je te maken hebben wij de meest voorkomende soorten video voor je omschreven met de bijbehorende voordelen:

Brandvideo

Een brandvideo geeft vooral weer waar een bedrijf voor staat, wat de normen en waarden zijn en hoe men die uitdraagt. Het gaat vooral over de identiteit en de cultuur van het bedrijf. Deze video’s worden meestal ingezet om potentiële klanten kennis te laten met de cultuur van bedrijf of om personeel te werven.

Behind the scenes

Waar een brandvideo voornamelijk gaat over de identiteit en cultuur, geef je met een Behind the scenes video een kijkje in de “keuken”. Je laat zien hoe bepaalde processen in z’n werk gaan. Het doel van een dergelijk format is om je vakmanschap te tonen en zo te laten zien dat jou organisatie complexe systemen of processen naadloos in elkaar kan over laten lopen. Dit zorgt voor een stukje erkenning van het vakmanschap en vertrouwen van een (potentiele) klant om (wederom) zaken met je te doen.

Interview

In interviews wordt vaak ingegaan op een actueel onderwerp die in relatie staan tot het product of diens dat geleverd wordt. Zo kan bijvoorbeeld een IT bedrijf dat advies geeft over digitaliseren van IT advies geven op het gebied van de Cloud. Een onderwerp van gesprek zou kunnen zijn welke cloud-oplossing het beste past ten opzichte van databeveiliging. Er kan gekozen worden om deze interviews met medewerker op te nemen of een externe expert aan het woord te laten. Ook hier wil je vooral laten zien dat je expertise in huis hebt (of het netwerk) en dat klanten bij jou aan het juiste adres zijn voor hun vraagstuk.

Vlog

Een vlog is meer een visueel dagboek. En is vooral bedoelt om continue met je klanten in contact te staan, zodat je altijd top of mind bent zodra ze jou nodig hebben. Deze vorm is wat losser en hoeft niet alleen maar informatief te zijn, he kan hier ook amusement in kwijt.

How to/ explainer (service, product)

Deze vorm van video gaat vooral over het uitleggen van je product, dienst of proces en vooral de toepassing ervan. Zo laat je aan klanten zien hoe je een oplossing kan bieden voor het “probleem” dat zij ervaren.

Product review

Een product review video gaat meer in op het technische gedeelte van het product (of dienst). Zo worden vooral technische toepassingen besproken en gaat het vooral om de werking van het product en bijbehorende features.

Webinar

Een webinar is een educatieve vorm van video. Zo kan je doelgroep op een laagdrempelige manier inzicht geven in een bepaald onderwerp. Zoals bijvoorbeeld de actuele trend en ontwikkelingen op het gebied van cloud en de bijbehorende kansen en bedreigingen.

Case study

In een case study video leg je aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit hoe jouw product of dienst succesvol is geïmplementeerd bij een klant. Zo laat je vaak vertellen welke probleem de klant ervaart, welke oplossing jij daarvoor hebt aangedragen, hoe dit uiteindelijk is geïmplementeerd en wat hiervan de resultaten zijn.

5. Animatie video’s

Animatie video’s zijn tegenwoordig een erg populaire vorm van videomarketing. Animaties zijn namelijk uitermate geschikt om complexe zaken op een eenvoudige manier en visueel aantrekkelijk te verwoorden. Je kan hierbij denken aan de uitleg van een werking van een product, proces of service. Animatie video’s spreken daarnaast erg tot de verbeelding.

In tegenstelling tot videoproducties waarin mensen worden opgenomen, kunnen animaties met vrij weinig efforts vanuit de klant worden gemaakt. De klant hoeft namelijk geen mensen vrij te maken voor een draaidag, geen locatie te regelen en er zijn ook weinig opnamematerialen nodig (zoals geluidsapparatuur, lichten, productiemedewerkers etc.) om een animatie te laten maken. Dit is voor veel bedrijven een interessant punt om voor animatie te kiezen.

Daarnaast doen animatie video’s het erg goed op websites, blogs, social media en nieuwsbrieven, omdat ze een bepaalde beleving opwekken die je met traditionele video’s minder snel opwekt.

6. Video script schrijven

Het schrijven van een video script lijkt misschien lastig maar als je aan een aantal richtlijnen houdt, valt het eigenlijk best mee.

“The Hook”

Allereerst is het belangrijk om in de eerste 7 seconden direct de aandacht van je doelgroep te trekken. Binnen 7 seconden beslist je kijker namelijk of het de moeite waard is om je video verder te bekijken of dat ze wegklikken. Zorg dus dat je in de eerste 7 seconden iets vertelt wat de doelgroep direct herkend. Stip bijvoorbeeld op een unieke manier het probleem dat jouw doelgroep ervaart t.o.v. van jou product of dienst aan. Wat helemaal goed werkt is als je hier emotie bijvoorbeeld humor aan verbindt.

Vertel een verhaal

Als je nog nooit eerder een video script hebt geschreven ben je misschien snel geneigd om je vooral op feiten te berusten. Maar het is juist de bedoeling om een verhaal te vertellen, want dit is wat de kijker aanspreekt.

Bedenk zelf maar wat jij interessant vind om te kijken; een droge opsomming van feiten, of een verhaal waarin jouw probleem wordt uitgelicht en een oplossing wordt besproken (zonder al te veel in te gaan op details/ features). De meeste mensen geven de voorkeur aan een verhaal. Gek genoeg zien wij dat mensen die nooit eerder een script hebben geschreven, toch beginnen met een opsomming van ietwat saaie feiten en features.

Doel en doelgroep

De inhoud en de “tone of voice” van je video is erg belangrijk, want dit moet namelijk aansluiten op je doel en de doelgroep. Als je je doelgroep wilt informeren dan ziet jouw verhaallijn er waarschijnlijk anders uit, dan dat je jouw doelgroep alleen wilt amuseren. Bedenk dus van tevoren of je je doelgroep wilt; informeren, activeren, amuseren of inspireren. En stem hier je verhaallijn op af.

Daarnaast is het van belang om zowel je video script als het design af te stemmen op je doelgroep. Het is namelijk belangrijk dat je de “taal” van je doelgroep spreek, zowel in tekst als visueel. Is je doelgroep formeel of informeel, in- of extern, B2B of B2C?

Je kan je misschien voorstellen dat jouw video boodschap gericht aan directeuren van beursgenoteerde bedrijven er heel anders uitziet dan een vooraankondiging voor een zomers festival voor jongeren tussen de 20 – 30 jaar.

Duur video

De duur van je video is afhankelijk van de vorm, doel en doelgroep. Zo mogen educatieve video’s zoals tutorials of webinars zeker langer duren. Maar heb je het over commerciële video’s waarin een product, service, proces of merk worden gepresenteerd, dan is het aan te raden om je video kort te houden.

Ga zelf maar na hoe lang jij je aandacht kan houden bij een commerciële video. Over het algemeen geldt dat na 1,5 minuut, 70% van je kijkers begint af te haken. Daarom is het van belang om je script hierop af te stemmen. Zo heb je rekening te houden met een beperkt aantal woorden, zodat je script niet te lang wordt;

30 seconden – 90 woorden

60 seconden – 160 woorden

90 seconden – 240 woorden

Ideale video structuur

Wat betreft de structuur van je video script/ verhaallijn, kan je werken volgens een vaste structuur;

– Probleem
Allereerst begin je met de probleemstelling (vanuit klantperspectief). Leg in de eerste paar seconden direct het probleem dat jou klant ervaart bloot. Dit zorgt direct voor een stukje herkenning en relevantie voor de klant en verhoogd de kans dat men blijft kijken.

– Oplossing
Geef hier jouw visie op het probleem en leg kort uit hoe je het probleem van de klant gaat oplossen.

– Bewijs
Geef hier een aantal argumenten die bewijzen dat jouw oplossing ook daadwerkelijk werkt.

– CTA (Call tot Action)
Sluit altijd af met een Call to Action (CTA). Hierdoor stimuleer je de kijker om een vervolgactie te ondernemen. Waardoor de kijker na afloop actie onderneemt waar jij mogelijk wat aan hebt. Zoals; vraag via www.demo.com een demo aan, neem contact op voor meer info of ga naar (website/ landingspagina) voor meer info en een mooie kennismakingspromo etc.

Meer weten over het schrijven van een videoscript? Klik dan hier.

7. Video promoten

Om met video jouw marketingdoelstellingen te behalen zal je je video nog wel moeten promoten/ verspreiden. Want je wilt uiteraard dat zoveel mogelijk (relevante) mensen jouw video te zien krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen is het niet voldoende om je video alleen te uploaden op YouTube of Vimeo. Je zal zelf aan de slag moeten om je video te verspreiden.

Eigen marketing kanalen

Zo zal je allereerst moeten kijken welke eigen marketing kanalen je in kan zetten jouw video te verspreiden. Denk hierbij aan social media, websites/ landingspagina’s en email.

Stakeholders/ ambassadeurs

Als je jouw video eenmaal online hebt staan, dan kan je vrij eenvoudig al meer views genereren door collega’s te vragen om de video te liken/ delen. Ook kan je aan wat goeie klantcontacten vragen om dit te doen. Wellicht ken je ook iemand in jou markt met een zeer groot netwerk, dan is het zeker aan te raden om deze persoon te vragen om ook jouw video te delen.

Betaald adverteren

Je ontkomt er niet aan om ook wat traffic/ views in te kopen door betaald te gaan adverteren. Maar wees gerust zo kan je voor 100,- euro al een vrij groot bereik realiseren. Relatief gezien kan je hierdoor met een kleine investering al snel duizenden views genereren.

Video en SEO

De combinatie video en SEO (Search Engine Optimization) werkt super goed. Google is namelijk dol op video content en rankt deze vorm van content dan ook vrij hoog. Dit betekend dat je video al snel vrij hoog in de Google zoekresultaten terug gevonden kan worden. Wel is het van belang dat je in de omschrijving een korte “blog” plaatst, wat vertelt over het onderwerp van de video. Eigenlijk een soort manuscript. Dit zorgt ervoor dat Google begrijpt waar de video over gaat en je daardoor op relevante zoekopdrachten naar voren kan laten komen. Een aansprekende en eenvoudige titel, waarin het liefst meteen de benefit voor de kijker duidelijke wordt is ook erg belangrijk.

Handige tips

Je thumbnail is je miniatuur afbeelding, de afbeelding die wordt weergegeven voordat je video afspeelt. Zorg ervoor dat dit je meest aantrekkelijke afbeelding uit de video is. YouTube en Vimeo genereren dit standaard automatisch, maar dit is vrijwel nooit de beste afbeelding. Zorg ervoor dat je dit in de settings manueel aanpast. Want onder ander op basis van je thumbnail, zal een potentiële kijker beslissen of jouw video wel of niet de moeite waard is.

Maak daarnaast je video verstaanbaar zonder audio en voeg ondertiteling toe. Veel mensen kijken video’s op kantoor en willen collega’s niet storen dus kijken zonder geluid. Op social media kijk zelf 70% video’s zonder geluid. Voeg dus ondertiteling toe! Dit kan je onder andere in YouTube of Vimeo zelf doen. Dit is terug te vinden in de settings nadat je je video hebt geupload.

8. Conclusie

Als marketeer is het belangrijk om nieuwe potentiële klanten aan te trekken en bestaande klanten te verleiden meer te kopen. De aandacht trekken van deze potentiële of bestaande klanten valt nog niet mee. Hier biedt videomarketing uitkomst. Omdat video eenvoudiger en sneller te consumeren is en daarnaast ook nog eens tot de verbeelding spreekt.

Dit zorgt ervoor dat je met video een beter bereik kan realiseren en hogere conversies kan behalen. Waardoor jij je marketingdoelstelling (of KPI’s) zoals; meer leads binnenhalen, meer website bezoekers of meer conversie (offerte/ demo aanvragen) eenvoudiger kan behalen.

Daarnaast zien we dat video alleen nog maar populairder aan het worden is en richten social media giganten als Facebook en LinkedIn hun platformen volledig in op video content. Dit belooft dus een hoop goeds voor de toekomst. De vraag is dan ook niet wanneer, maar hoe je videomarketing kan embedden in jouw marketingstrategie!

 


 

Bronnen

www.hubspot.com
www.frobes.com
www.digitalmarketinginstitute.com
www.vidyard.com
www.frankwatching.nl
www.vyond.com
www.forrester.com
www.cisco.com

Meer zien?