Animatie laten maken

Ook een animatie laten maken? Goed idee! Maar waar moet je eigenlijk beginnen? Steeds meer bedrijven laten een animatie maken en dat is eigenlijk niet zo gek. Want naast het feit dat animatie video’s tot de verbeelding spreken, kan je veel sneller en eenvoudiger je boodschap overbrengen.

Daar komt bij dat je met animaties website bezoekers langer kan vasthouden en je web-conversies kan verhogen. Genoeg reden dus om met animatie aan de slag te gaan!


Waarom een animatie video laten maken?

Volgens ons zijn er drie belangrijke redenen waarom je met animatie aan de slag zou moeten gaan. Namelijk;

1. Animaties zijn snel en eenvoudig te consumeren
2. Video (en dus en animatie) heeft de toekomst
3. Met animaties kan je je conversies verhogen

Nou denk je misschien leuk en aardig…maar hoe en waarom dan? Hier onze argumenten…

 1. Animaties zijn snel en eenvoudig te consumeren

Zo verwerkt een mens informatie dat wordt toegelicht in video (waaronder dus animatie) 80.000 keer sneller dan informatie dat wordt toegelicht in tekst. Ook is door Forrester uitgezocht dat als één foto meer dan duizend woorden, een video van 1 minuut 1,8 miljoen woorden omvat.

 1. Video (en dus animatie) heeft de toekomst

Volgens Cisco zal in 2019 het internetgebruik onder consumenten voor 79% uit video bestaan. Social media giganten Facebook en LinkedIn richten hun platformen volledig in op video content. Mark Zuckerberg voor

spelt zelfs dat video in de aankomende 5 jaar één van de belangrijkste content pijlers zal zijn en dat Facebook over 5 jaar voornamelijk uit video content zal bestaan.

 1. Met animaties kan je je conversie verhogen

Zo blijven niet alleen website bezoekers tot 4x langer op je website als hier video in is verwerkt, maar zijn consumenten 64% eerder geneigd een product te kopen als dit wordt toegelicht in video.

Klinkt aantrekkelijk toch? Mocht je nog wat meer argumenten nodig hebben om bijvoorbeeld je baas te overtuigen. Download dan onze gratis infographic waarin we toelichten waarom animatie video’s anno 2019 eigenlijk niet meer mogen ontbreken in jouw marketing.

Download hier de infographic:

videomarketing tips


Waar moet je over nadenken voordat je een animatie laat maken?

Voor je aan de slag gaat moet je nadenken over wat je met de video wilt bereiken en wie de doelgroep is. Wat is het onderwerp van jouw animatie en wat wil je dat de kijker met jouw informatie gaat doen. Daarom is het belangrijk om eerst over de volgende punten na te denken:

 1. Wat is het doel van de video? Wil je de doelgroep bijvoorbeeld informeren, activeren, inspireren of eventueel amuseren.
 1. Wie betreft de doelgroep? In- of extern, formeel/ informeel, welke “tone of voice” past bij jouw doelgroep?
 1. Wat is de centrale boodschap en waarom is dit relevant voor jouw doelgroep? Welke ‘pijn’ los je op of welke (latente) behoefte vervul je?
 1. Hoe ga je dit voor hen oplossen? Hoe ga je deze pijn/ (latente) behoefte vervullen. Bewijs de oplossing.
 1. Wat is de Call to Action (CTA)? Welke actie wil je verbinden aan de animatie? Bijv. contact opnemen met….of doorverwijzen naar een webpagina etc.

Als je dit enigszins duidelijk hebt kan je een heldere briefing afleveren, waarmee je jouw animatie kan laten maken. Kom je hier zelf niet uit? Dan kan je uiteraard ook vrijblijvend hulp van ons of een andere professional vragen.


Proces om een animatie te laten maken

Voordat je een animatie laat maken is het (zoals bij punt 2 omschreven) in ieder geval goed om na te denken over jouw doel/doelgroep en onderwerp. Het proces om de daadwerkelijke animatie te maken ziet er dan als volgt uit:

 • Intake

  Allereerst zal er een intake plaatsvinden. Tijdens deze intake wordt besproken wat de wensen zijn van de klant, zowel inhoudelijk als op het gebied van design. Als de klant hier nog geen idee van heeft dan kunnen wij hier een adviseren rol in nemen.

 • Creatie Script

  Na de intake volgt de creatie van het script. Hier zijn twee opties. Of de klant maakt een eerste voorstel voor het script of de klant levert rauwe content aan en wij doen een eerste opzet voor het script.

 • Correctieronde (Script)

  De eerste conceptversie van het script wordt door de klant gecontroleerd en daarna worden eventuele correcties doorgevoerd, totdat het script 100% finaal is.

 • Creatie Storyboard

  Als het script eenmaal 100% is goedgekeurd volgt een storyboard. Dit houdt in dat iedere zin of zinsdeel gevisualiseerd wordt in de stijl van de uiteindelijk animatie. Uiteraard wordt hier nauwkeurig rekening gehouden met de brandguide of huisstijl van de klant. Belangrijk is dan ook dat in deze fase de brandguide of de huisstijl (logo’s, font, kleurcodes etc.) wordt aangeleverd. Beschik je niet over deze documentatie, geen paniek! In dat geval zal het design van de website of een nader te overleggen stijl aangehouden worden.

voorbeeld storyboard
 • Correctieronde (Storyboard)

  Zodra het storyboard af is zal deze ter controle worden doorgestuurd naar de klant. Ook hier krijgt de klant wederom de gelegenheid om feedback te geven. Zodra eventuele feedback is verzameld, zal deze worden verwerkt. Indien deze feedback minimaal is zal de feedback direct verwerkt worden in de animatie, indien dit niet het geval is, zal allereerst het storyboard aangepast worden.

 • Voice-over

  Op basis van de wensen van de klant en op basis van het script zal een bijpassende en professionele voiceover inkocht worden.

 • Concept animatie

  Na de correctieronde op het storyboard volgt de oplevering van het eerste concept. Hierin is te zien hoe het storyboard tot leven is gekomen en is er beweging en dynamiek aan jouw verhaal toegevoegd. Ook achtergrond muziek, geluidseffecten en de voice-over worden in deze fase toegevoegd.

 • Correctieronde (Animatie)

  Op de conceptieversie van de animatie kan feedback gegeven worden. Deze feedback zal uiteindelijk worden verwerkt in de uiteindelijke animatie. 

 • Finale animatie (Eindproduct)

  Na eventuele feedback te hebben ontvangen op de conceptversie zal de finale animatie op worden geleverd en is het tijd om na te gaan denken over de promotie van jouw animatie.

Wellicht denk je nu dat dit veel stappen zijn, maar in praktijk valt het gelukkig mee. Afhankelijk van het design is de gemiddelde doorlooptijd 2 tot 4 weken. Verder op in deze blog lees je waar de gemiddelde doorlooptijd vanaf hangt.


Kosten animatie laten maken

De kosten om een animatie te laten maken kunnen nogal verschillen. Het grote verschil zit hem in het design en de mate van animatie of maatwerk. Wij proberen het onze klanten zo eenvoudig mogelijk te maken door met vaste prijzen te werken. Zo hebben wij drie pakketten, namelijk een basis animatie, een standaard animatie en een maatwerk animatie. Los hiervan kunnen we helemaal los gaan wat betreft design, maar dit zijn voor ons de meest verkochte pakketten. Hieronder vind je wat voorbeelden plus bijbehorende prijzen:

Prijzen en pakketten

Als dit toch niet helemaal is wat je zoekt, kan je ervoor kiezen zelf aan de slag te gaan. Hiervoor hebben we een online cursus waarmee je zonder technische- of design skills een eigen animatie kan maken. Klik daarvoor hier.


Ideale duur van een animatie

Als we het hebben over de ideale duur van de animatie dan moet een animatie vooral niet te lang duren. En met niet te lang bedoelen we dus écht niet te lang!

Ga maar na hoe lang jij je aandacht bij een YouTube video kan houden. 70% van de kijkers haakt af na ~1,5 minuut. De meeste animaties die wij maken zijn dan ook niet langer dan 1,5 minuut. Het merendeel zit zelfs tussen de 1 en 1,5 minuut. Interne boodschappen of tutorial achtige animaties mogen iets langer duren, maar ook hier raden we aan dit relatief kort te houden.

Geregeld gaan klanten hier de mist in. Wij krijgen regelmatig script van 5 minuten aangeleverd. Daarom is het belangrijk te weten dat een script van 1 minuut uit maximaal 160 woorden mag bestaan. 80 Woorden heb je nodig voor 30 seconden en 240 woorden voor 1,5 minuut.

Om je een idee te geven hoeveel 160 woorden is, deze alinea, samen met de drie voorgaande alinea’s zijn bij elkaar 184 woorden. Als dit als script gebruikt zou worden, zal de animatie video dus al meer dan 1 minuut duren.


Stijl van de animatie

Als je het hebt over de stijl van je animatie kan je eigenlijk ook alle kanten op. Belangrijk is om rekening te houden met je doelgroep en huisstijl. Welke stijl past bijvoorbeeld bij jouw doelgroep en hoe kan je dit matchen met jouw huisstijl? Is het een formele/ zakelijke doelgroep dan kan je wellicht kiezen voor een wat strakkere stijl. Denk hierbij aan een Motion Graphic stijl, waar voornamelijk wordt gewerkt met vormen, grafieken en iconen.

Heb je een wat minder formele huisstijl of doelgroep, dan is het wellicht een goed idee om naast vormen ook te werken met personages. Heb je zelf al concrete voorbeelden wat betreft stijl? Dan kan je uiteraard ook gewoon deze voorbeelden doorsturen en kan dit verwerkt worden in jouw animatie.

In het algemeen houden wij wat betreft animatie stijl eigenlijk 3 hoofdvormen aan. Namelijk;

1. Animatie
Speelse, dynamische stijl met 1 of meerdere karakters.

2. Motion Graphic
Strakke, dynamische en zakelijke stijl. Hoofdzakelijk bestaande uit vormen, iconen en grafieken.

3. Whiteboard
Getekende, dynamische en specifieke stijl.


Wat is de doorlooptijd om een animatie te laten maken?

De gemiddelde doorlooptijd om een animatie te laten maken kan nogal verschillen en ook hier ligt dat eigenlijk grotendeels aan het design dat uitgekozen wordt. Of in ons geval voor welk pakket er gekozen wordt. Zo houden wij voor ons basis animatie segment een doorlooptijd van 1 week aan. De geavanceerde animaties hebben een doorlooptijd van 2 weken. En de maatwerk animaties hebben een doorlooptijd van 4 weken.

Los van ons maatwerk pakket, kunnen wij wat design betreft nog verder gaan. Mocht je een dergelijke animatie willen, maken wij graag een afspraak zodat we een zo helder mogelijke prijsindicatie kunnen afgeven.

 

Inhoud van de animatie

De inhoud of de structuur van een animatie is vaak volgens een vaste structuur opgebouwd. En volgens deze structuur wordt dan ook vaak het script geschreven. Deze structuur ziet er als volgt uit:

Probleemstelling: Begin met het probleem dat jouw doelgroep ervaart omtrent jouw product of dienst. Belangrijk is het probleem vanuit klantperspectief te benaderen en niet vanuit bedrijfsperspectief.

Oplossing/ visie: Omschrijf hier jouw visie/ oplossing ten opzichte van het probleem.

Bewijs: kom hier met argumenten waarom jouw oplossing de juiste is. Onderbouw je verhaal.

Call to Action (CTA): Wat wil je dat jouw kijkers, na het zien van de video, gaan doen? Contact opnemen met, verwijzen naar een website voor meer info, aanmelden voor een demo etc…

Wil je hier wat meer houvast of meer over weten dan kan je ook blog hierover doornemen.

 

Animatie promoten

Als je animatie af is, moet je deze uiteraard gaan verspreiden. Alleen je animatie video uploaden op een van de bekende platformen zoals YouTube of Vimeo is niet voldoende. Je zal na moeten denken over hoe je jouw video bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht gaat brengen.

Een belangrijke stap is dat je vaak met je eigen kanalen ook al heel wat mensen kan bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een email naar je database, een social media post, website etc.

En eigenlijk kan betaald adverteren haast niet meer ontbreken want dit is hoe je heel veel mensen kan bereiken, voor relatief gezien altijd nog vrij weinig geld. Wil je meer praktische tips voor het promoten of verspreiden van je video, check dan ook even deze blog.


Waarom kiezen voor Content Animators

Wij zijn een videomarketing bureau gespecialiseerd in animatie video’s. Onze missie is om professionals te helpen hun doelgroep effectiever (en op een leukere manier) te bereiken en deze uiteindelijk om te ‘turnen’ in klanten.

Zelf hebben de meeste van ons een marketing achtergrond, waardoor we jou goed kunnen helpen in het samenstellen van jouw ideale verhaallijn. Los hiervan werken we met zeer scherpe tarieven en zijn we trots om te kunnen vertellen dat we bedrijven als Ahold, Cisco, Microsoft, KLM, Albert Heijn, ABN AMRO en Aegon als onze klanten mogen bestempelen.

 


 

BRONNEN:

Frankwatching

Hubspot

Frobes

Marketingprofs

Moovly

Voicebunny

Forrester 

0