In Videomarketing Sub

In 11 stappen een viral video maken

Iedereen wilt natuurlijk dat zijn of haar video viral gaat. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En bestaat er zoiets als een ultieme video formule?

1. De ultieme video formule

Om maar meteen met de deur in huis te vallen…de ultieme formule bestaat eigenlijk niet. Daarvoor is een viral video van teveel variabelen afhankelijk. Daarnaast kan je natuurlijk nog zo’n goeie video maken, maar als je product of dienst niet aanspreekt zal jouw video niet viral gaan.

Maar wees niet getreurd! Ondanks dat het vrij lastig te zeggen is hoe je een viral video maakt, is er weldegelijk iets zinnigs over te zeggen. Er zijn namelijk patronen te herkennen in video’s die viral zijn gegaan.

2. Video patronen

Zo zijn er 100 video’s geanalyseerd die, met minimaal 4 miljoen views, viral zijn gegaan. Wat allereerst opvalt is dat iedere video op een of andere manier op emotie, oftewel op een bepaald gevoel inspeelt. Zo waren de geanalyseerde video’s grofweg in de volgende emoties te verdelen:

  • Schokkend 24%
  • Indrukwekkend 30%
  • Schattig 14%
  • Gek 17%
  • Humor 52%

3. Vertel een verhaal

Erg verrassend is het niet maar uiteindelijk valt of staat een goeie video toch met de inhoud. Of beter gezegd met een goed verhaal. En in een goed verhaal zit emotie. Want wat mensen vooral bijblijft is wat ze voelden tijdens het kijken van een video, niet zozeer de feiten die besproken zijn.

Waar nog veel mensen of bedrijven de fout ingaan is dat ze denken dat het om hen draait. En komen vervolgens ook nog eens met een waterval aan feiten waarom zij de beste, slimste, grootste etc. zijn. Dit werkt dus niet! Schrijf je verhaal vanuit het kijkersperspectief en probeer met een verhaal in te spelen op een bepaald gevoel.

4. Reverse engineering

Het is zeker niet eenvoudig om het juiste verhaal in je video te verwerken. Een handige oefening is om jezelf af te vragen welke video’s jij interessant vindt en die te analyseren. Wat verraste, verwarde, vermaakte, stockeerde etc. jou? Pas vervolgens reverse engineering toe. Bedenk hoe je een dergelijke emotie kan verwerken in jouw verhaal. Wat is er bijzonder, grappig, verrassend (o.i.d.) aan de producten of diensten van jouw bedrijf?

5. Emotie

Wat verstaan we eigenlijk onder emoties? En welke emoties kan je inzetten? Emotie wordt vaak omschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid of verdriet dat door een bepaalde impuls wordt opgeroepen of spontaan kan ontstaan. Je kan een emotie zien als een reactie van onze hersenen door een prikkel van buitenaf, wat zich vervolgens uit in bepaalde patronen in ons gedrag.

Er zijn 8 basisemoties. Deze emoties komen in elke cultuur voor en zijn op dezelfde manier waarneembaar. Alle andere emoties zijn nuances en terug te herleiden tot deze 8 basisemoties:

  1. Liefde
  2. Angst
  3. Vreugde
  4. Woede
  5. Verdriet
  6. Verrassing/Verbazing
  7. Schaamte
  8. Walging

Sommige spreken ook van de 4 b’s als basisemoties, te weten:

  • Blij
  • Bedroefd
  • Bang
  • Boos

Afgeleiden (nuances) van deze basisemoties zijn bijvoorbeeld: ergernis, irritatie, haat (woede), geluk, plezier, euforie (vreugde), zorg, wantrouwen (angst) etc. Een compleet overzicht van de meeste nuances op deze basisemoties zijn terug te vinden via deze link.

6. The video hook

Het is goed om je te realiseren dat de kijker zeer kritisch is. Bedenk maar eens hoe snel jij geneigd bent weg te klikken als een videoboodschap jou niet aanspreekt in de eerste paar seconden. Binnen 5 tot 7 seconden bepaalt de kijker of jouw video de moeite waard is. Weet je hun aandacht in deze seconden niet te pakken, dan zal men wegklikken. Het is daarom belangrijk dat je direct een “Hook” creëert in de eerste paar seconden van jou video. Dit betekent dat je in de eerste paar seconden direct (op een aansprekende manier) het probleem van jouw doelgroep blootlegt, zodat je direct hun interesse wekt.

Nogmaals het draait er dus niet om wat jij wilt vertellen! Je moet je bedenken welk probleem je voor de kijker oplost en hoe jij hier met jouw product of dienst op in kan spelen.

7. Ondertiteling

Om zo veel mogelijk kijkers te trekken kan het van belang zijn om ondertiteling toe te voegen. Zodat jouw video ook voor de kijkers die zonder geluid kijken verstaanbaar is. Misschien verbaasd het je maar heel veel mensen kijken video’s zonder geluid, bijvoorbeeld even snel tussendoor op werk en daarbij is het voor collega’s waarschijnlijk niet echt wenselijk als je het geluid aan laat staan. Uit onderzoek is gebleken dat op social media zelfs 85% zonder geluid kijken. Dus als jij zo veel mogelijk views wilt zorg dan dat jouw video ook verstaanbaar is zonder geluid!

8. Pakkende titel

Ook een titel is erg belangrijk, want op basis van o.a. hoe aantrekkelijk jouw titel is zal een potentiele kijker bepalen of hij of zij jouw video gaat kijken. Belangrijk dan ook is om makkelijke titels te gebruiken en bijvoorbeeld direct het voordeel voor de klant te vermelden in jouw titel. Sommige mensen denken hier nog wat gemakzuchtig over, maar een goeie titel kan echt het verschil maken! Lees hier meer over het schrijven van een pakkende titel: http://www.blogkracht.nl/pakkende-titel

9. Vindbaarheid

Als je eenmaal een toffe animatie hebt gemaakt, wil je natuurlijk gevonden worden. Het is zaak om Google daar een beetje bij te helpen, zodat je zo goed mogelijk terug komt in de zoekresultaten. Om dit voor elkaar te krijgen is het van belang dat je de basis SEO regels ook voor bij je animatie toepast. Je wilt dus dat de belangrijkste woorden waarop je gevonden wilt worden zowel in je titel, omschrijving als in je labels terugkomen.

10. Pakkende video thumbnail

Een thumbnail is de startafbeelding die te zien is voordat iemand op play heeft gedrukt. Dit is wederom een onderdeel op basis waarvan jouw potentiële kijker gaat beslissen of jouw video wel of niet de moeite waard is om te kijken. Zorg er dus voor dat jouw meest waardevolle of aantrekkelijk beeld als thumbnail staat ingesteld. In veel gevallen worden thumbnails door videoplatformen automatisch gegenereerd, maar dit zijn meestal niet de beste afbeeldingen. Zorg ervoor dat je zelf alsnog manueel de juiste thumbnail selecteert.

11. Promotie

Een denkfout die veel mensen maken is dat een video, eenmaal ge-upload, zich vanzelf wel verspreidt. Maar je zou misschien wel kunnen zeggen dat het hier pas begint. Want bijna alle video’s die viral gaan zijn vooraf zorgvuldig gepland. Zo heeft men niet alleen eigen, maar vooral andere (marketing)kanalen gebruikt om de video een kickstart te geven, zodat de video uiteindelijk viral kon gaan. Belangrijk hierbij is om influencers en invloedrijke media kanalen te bereiken. Wanneer zij jouw video eenmaal oppikken zal je zien dat het aantal views in een vogelvlucht toenemen.

 

Wil je weten hoe je nog meer view kan genereren of hoe jij meer klanten kan bereiken door video in te zetten? Lees dan ons gartis eBook “9 Videomarketing Tips”

Meer zien?
storytelling